lördag 25 april 2015

Top 10 films of 2014


Sådärja. Nu kände jag mig redo att sammanfatta filmåret 2014 med en topplista. Det finns alltid en miljon fler filmer att se, men någonstans måste man dra ett streck och börja sammanfatta. Eller hur, kopi? Utan en topplista, bara kaos. Om senare en eller annan film från året är bra nog att slå sig in på listan är det ju bara att uppdatera listan. No problemo (edit: se logg på uppdateringar nederst i detta inlägg)

Några listor har redan kommit ut bland bloggarna. Plox-Jonas stod för ett förträfflig liten lista om tre paragrafer, eller kategorier, som ligger till grund för om en film kommer upp på topplistan. Jag gillade stilen och adderade genast en fjärde paragraf. Ursprungligt betyg är inte så viktigt, mer en känsla runt filmerna. Detta utreds på ett bra sätt av de fyra §-kriterierna.

Vilka äro kriterierna? §1 handlar om upplevelsen när filmen sågs. En film som tar mig tillbaka i tiden till när jag var liten och den tid då de flesta filmer på bio var magiskt underbara uppenbarelser måste komma med. §2 är min egen som jag adderat. Hur har filmen förädlats i mitt huvud sedan jag såg den? Känns den bättre, större, mer magisk? Eller har den tappat i styrka och börjat "fäjda" iväg? §3 är hur stort suget att se om filmen är. Visst det finns enstaka filmer som är super-duper men som absolut inte bör ses om, men hur många är de egentligen? Nej, jag vill ofta se om de filmerna som gjort starkast intryck på mig under året. Den sista, §4, som Jonas tog upp är inte lika viktig för mig men den finns där i bakhuvudet någonstans ändå. Det är hur gärna man vill ha filmen på blu-ray hemma i bokhyllan. Det är klart att det är kul att samla på sig de bästa av de bästa.

Filmerna från 2014. Ett mustigt år må jag säga De tre filmerna i toppen stack ut över den stora massan. Jag hade närmare tjugo filmer när jag gjorde den första utgallringen. Men bara tio får plats och det var en hård fajt om de sista plasterna. Jag listar mina bubblare också i en vag rankning.

Nu har jag tio filmer på min topplista och jag är jättenöjd med min lista. Strecket i sanden är draget. Jag känner mig färdig och listan har mycket Henkeness.

Ok, nog med tjafset. Här kommer listan!



Topp 10 filmer från 2014




10. The one I love


Filmen som slog ut de tre fyra starka kandidaterna som bubblar just utanför listan vann på sin originalitet. Jag älskar dessa lågmälda idédrivna sci-fi-filmerna. Den är underhållande, spännande och tankeväckande. Beviset att det inte behövs en stor budget för att göra intressanta filmer. En bra idé räcker långt. Se upp, Charlie Kaufman och Spike Jones!



9. Wild


Flera av filmerna på årets topplista känns som väldigt personliga för mig. Att detta är en BOATS störde mig icke! Undantaget som bekräftade regeln. Jag har aldrig befunnit mig i de situationer Cheryl upplevt, men jag kunde ändå på ett underligt sätt relatera till henne väldigt väl. En film som var som starkast just efter jag sett den. Svagt dalande, men ändå ett så kärt minne att den fick en plats på listan.



8. Gone girl


Det är aldrig fel med en maffig thriller från mästaren David Fincher. Denna film bygger på en roman som verkar vara mycket intressant. Resultatet blev lockande, pockande, stämningsfullt, oroväckande, satir och spänning. Till det en mycket välgenomtänkt rollbesättning. Jag njöt till fulla muggar.



7. 20.000 days on earth 


Jag brukar inte ha med dokumentärer så ofta på mina topplistor. Visst de är välkomna men de slår sig sällan in helt enkelt. Med en av de starkaste visningarna på bio för året kommer denna dock med bred marginal in. Denna film säljs in som en dokumentär, men det är egentligen inte det. Det är ett konstprojekt tror jag. En installation, en meditation, en filosofilektion.



6. The skeleton twins


Ytterligare en film från Malmö. En film som gick under huden på mig. Tvillingparet som båda hade problem spelas lysande av Kristen Wiig och Bill Hader. Understatement och behärskade skådespelarinsatser gör att de livligare scenerna exploderar i sinnet. Inte minst den underbara försoningsdansen. "Baby, we can make if we're heart to heart."



5. Ex machina

En film som tyvärr inte fick gå upp på vanlig bio i Sverige. Underbar idédriven science fiction med tre fantastiska skådespelarprestationer. Alicia Vikander äger dock filmen.



4. Captain America: The Winter Soldier

En av de mer seriösa från MCU och från de goda bröderna Russo. Fantastiskt underhållande, suverän action och magiska karaktärer. Har nu sett filmen många gånger och den blir bara bättre och bättre. Den är i toppskiktet av MCU. Fantastisk.



3. The disappearance of Eleanor Rigby: Them


Filmen som bevisade att filmfestivalen fortfarande kan erbjuda superfilmer som annars hade varit svåra att få se på bio. Den rödhåriga är spektakulärt bra i denna version av filmen. De två singelperspektiven har slagits ihop och jag gillar't. Jag har inte sett de två fristående filmerna än men suget är stort att se dem.



2. Interstellar


Matthew McConaughey och den rödhåriga är suveräna i Nolans mästerliga rymdopera. Men det var framför allt känslan jag fick när jag såg filmen som gjorde det för mig. Som att resa tillbaka till tiden då jag som liten pôjk såg film med stora ögon. Vilken magi. Vilken svindlande förundran.



1. Boyhood


Ett unikt filmprojekt som talade rakt in i hjärtat på mig. En fantastisk filmupplevelse och en film som bara växer i huvudet desto mer jag tänker på den. Det briljanta är att filmen endast fokuserar på det vardagliga i pojkens uppväxt. Det vi alla känner igen och har upplevt. Som åskådare blir man mer och mer indragen i historien och helt plötsligt kommer en scen som går rakt in i ens innersta. Olika scener beroende på de olika åskådarnas egna liv. Filmen blir inte fullständig förrän den "konsumeras" av åskådaren och då blandas med åskådarens minnen. En mycket fascinerande film. Ett unikum.


Mina bubblare är:

Helt utanför listan... Vissa är jättebra och i princip listvärdiga, vissa gillade jag inte alls; Nightcrawler, The Grand Budapest Hotel, The imitation game, Foxcatcher, Guardians of the Galaxy, The Lego Movie, American sniper, Birdman, Predestination, A most wanted man, Edge of tomorrow, Godzilla...


Årets sämsta film? Det var svårt att välja mellan Northern soul och Medicinen. Båda usla på sina egna sätt.

Årets största besvikelse? Givetvis var Peter Jacksons trötta avslutning på hobbit-trilogin den största besvikelsen... Eller var det Kevin Smiths förräderi med Tusk?


Här kommer jag samla länkar till alla topplistor för 2014 som jag känner till. Redan nu har följande lagt ut sina listor:
Fiffis Filmtajm
Movies-Noir
Plox
Har du inte sett den-Carl
Den perfekta filmen-Niklas
Jojjenito
Flmr
Rörliga bilder och tryckta ord

Uppdateringar:

3:e oktober. Upptäckte att Ex machina ska vara med på listan 2014, inte på 2015. Flyttar in den här och filmen puttar ut Cold in July

2:a oktober 2019. Efter att ha sett om Captain America: The Winter Soldier ett antal gånger, för nöje och för poddning, har den vuxit och vuxit så den måste ju in på listan på plats 4! Calvary ramlar ut från listan. 

14:e juli 2015: De två filmerna, Under the skin och Blue ruin, som hade premiär 2013 flyttas över till 2013-listan. De nya reglerna gäller nu. In kom Calvary och Cold in July.

16 kommentarer:

  1. Bra lista! Tunga titlar (av de jag själv sett!) Känns verkligen som de ska vara där!
    Men jag saknar "Nightcrawler"! (du kanske inte sett den?)

    Intressant etta! Som jag inte sett än! Skämmes på mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo du, jag har sett Nightcrawler och jag gillade den! Den fick en stark trea av mig...

      Har du inte sett Boyhood? Asch då. Svårt att se den långt efter hajpen rasat. Förväntningarnas ok och det där!

      Radera
  2. Ohh spännande! Har sett samtliga på din topp-10. Din topp-4 är med på min lista, annars har vi kanske skilja åsikter om filmerna 5-10. Där jag tex håller Gone Girl som en av årets största besvikelser (känns ju lite som att det var en film som verkligen delade publiken på hälften, antingen älskade man den eller så hatade man den...).

    The one I love, fick jag aldrig grepp om, makalöst långsam historia...

    Sen undrar jag detsamma som Steffo, du har ju glömt förra årets bästa film? Nightcrawler!

    20.000 days on earth, annorlunda dokumentär som jag gillade. Dock inte i närheten av min topp-10. Men kommer ihåg att du var lite förälskad i den under dina dagar nere i Malmö, så överraskad - nej. :)

    Ja, Blue ruin tampades även med Cold in July om en plats på min lista. I slutändan föll dock lotten på The Rover. Tre filmer i samma kategori, tre bra filmer.

    Kul också att du tog med dina tankar kring §-systemet. Känner mig som en riktigt §-ryttare här borta, iofs skönt att man kan göra det ibland, haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har uppdaterat inlägget med länkar till filmerna, rättat stavfel och adderat ett stycke med typiska listfilmer som hamnade utanför listan hos mig...

      Gone girl är riktigt najs.

      Nightcrawler är bra. Både Jake Gyllenhaal och Rene Russo är bra.

      The Rover! Nej, den har jag inte sett. Har hört om den dock och den ligger på den aldrig sinande "att se"-listan från 2014. Kände ändå att jag hade tillräckligt mycket för att släppa min lista redan nu...

      §-ryttaren från söder! Det är ju du det. ;-)

      Radera
  3. Ja du jag har en hel del kvar att se inser jag då jag bara sett två av dina filmer (2 & 8) på listan. Ingen av dessa är dock aktuell för min 2014 lista som kommer om några år ;) Av de jag inte sett verkar nog de flesta värda en titt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, om man har för mycket kvar att beta av är det kanske inte så kul att lägga ut en topplista. Men man kan ju alltid uppdatera den när nya filmer slår sig in! Om man vill vara med och leka listor innan man är färdig så att säga.

      Ok, Gone girl kan jag förstå, som den vattendelare den är, men du var alltså inte förtjust i Interstellar heller? :)

      Radera
  4. Jamendetärjusjälvklaaaaart! Din etta! Din tvåa! Din trea! Fast jag hade nog ändå gissat på Interstellar som etta, kul att jag hade fel :)

    Jag har sett alla filmerna på din lista utom Blue Ruin (varför har jag inte gjort det än? Dumt.) och hur många överlapp hade vi? Tre va? Och en av dom var INTE Gone girl ;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisstsörru! Där var du inte etta på bollen!

      Har du inte sett Blue ruin. Fick för mig att du sett den. Där tog jag helt fel. Men det är ju klart att du ska se den. Den kan mycket väl falla dig på läppen!

      Gone girl har vi redan diskuterat till leda tror jag.

      Radera
  5. Många filmer som jag inte sett (än). Säger som Fiffi, lite överraskande att Boyhood slog Interstellar men roligt att se Linklater och Ellar på förstaplatsen. Och ska jag någon gång i framtiden kalla 2014 för ett mustigt filmår räknar jag med att ha sett tillräckligt med filmer som ser till att Gone Girl inte hamnar där, helt ok thriller men inte så mycket mer tyckte nog jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha. Är du på andra sidan då det gäller Gone girl?

      Interstellar vs Boyhood? Svårt val. Kanske rätt, kanske fel. Har inte sett om någon av dem. Båda kommer någon gång ses om och då är det nog mer troligt att Interstellar växer mest och då byts kanske förstaplatsen...

      Radera
  6. Gedigna filmval där The Disappearance of Eleanor Rigby måste kollas upp å det snaraste. Känner verkligen igen mig i Interstellar-beskrivningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var Interstellar något extraordinärt! Damn, den skulle kanske fått förstaplatsen ändå!!!

      Klart du ska se Eleanor Rigby... Men hur? Ska du se Them, eller kör du hard core och ser Him och därefter Her i en enda sittning?

      Radera
  7. Intressant. Vi är och fiskar i delvis samma vatten men vi fiskar upp lite olika filmer till våra respektive listor. Du väljer Eleanor Rigby, jag väljer Whiplash.

    Vi har bara ett enda överlapp om man bara pratar topp-10, Blue Ruin. Sen är det en del som jag inte har sett, och det är väl inte nån överraskning att de tillhör kategorin American Independent, dvs The Skeleton Twins och The One I Love.

    Wild var en film som av nån anledning inte riktigt funkade för mig, men jag kan förstå att andra gillar den (åh, vilken klyscha att säga så, haha). How dare you! ;)

    Under the Skin kan mycket väl hamna på min topp-10, men då måste jag se om den först för just nu så har jag inte grepp om den.

    Förresten, har du sett Mama? Där är den rödhåriga svarthårig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det blev bara ett överlapp men som du skriver så fiskar vi i samma vatten delvis. Om man räknar in bubblare blir det mer överlapp tror jag.

      Jag hoppas att du kommer under huden på Under skin snart så vi kan hylla den tillsammans! :-)

      Mama? Ahh, tja vad tror du? LOL, nej jag har inte "hunnit" se den än!

      Radera
  8. Vi har två överlapp. Intressant att många rankar Calvary så högt, det är fortfarande inte en film jag har gått igenom. Främst för att storyn inte låter allt för intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men två är alltid något! Vilka två är överlapp då? :)

      Du vet väl att handlingen ibland är helt oväsentlig för huruvida en film är bra eller ej? Calvary är kanske en sådan film... ,-)

      Radera