lördag 22 mars 2014

Top 10 films of 2007



2007 var ett filmår med en otroligt stark etta men som saknar en bred topp. Jag hade så få riktigt bra filmer på min preliminära lista att jag till och med drog igång ett miniprojekt och såg sju filmer från året för att komplettera topplistan. Av de sju var det hela fyra filmer som till slut fajtades om en plats på listan och en favorit från filmfestivalen ramlade plötsligt ut. Det var ett monolitiskt år med idel amerikanska filmer på listan. Så kan det gå. Det är, som vanligt, mest underliga dramakomedier, men vi finner också action, thriller, fantasy och en BOATS! Låt oss bekanta oss med filmåret 2007 genom mina ögon. Vad funkade respektive vad funkade inte alls? Vid sidan av en topplista om tio filmer listar jag hedervärda omnämnanden, årets största besvikelse (en film jag trodde var bra men fann dålig), samt årets sämsta film. Låt listmanian starta.



10. Hannah takes the stairs

Quirky mumble core-film. Hipsters, relationer och improviserad dialog. Great Gerwig är underbar såklart.


9. Enchanted

Mycket underhållande drift med de typiska sagorna om prinsessor och prinsar. Amy Adams Giselle förvisas från det tecknade landet Andalusia till New York och får där söka efter kärlek i den riktiga världen. En skön romantisk komedi.


8. Shotgun stories

Tung debutfilm från Jeff Nichols med Michael Shannon. Stillsam drama om vendetta mellan två brödra-skaror. Mycket stämningsfullt och med fina skådespelarinsatser.



7. Juno

Var en av de största positiva överraskningarna under 2007 års filmfestival. Mycket härlig, uppkäftig och humoristisk American independent. Ellen Page tog oss alla med storm, men jag undrar jag hur denna film skulle hålla upp vid en omtitt?


6. The Darjeeling Limited

Wes Anderson tog med oss på tågresa i Indien. På resan återfanns Owen Wilson, Adrien Brody och Jason Schwartzmann, men inte Bill Murray. Filmen har fått oförtjänt dåligt rykte, den är ju superskön. En typisk Wes Anderson:are


5. Lars and the real girl

Ryan Gosling som Lars Lindstrom, killen som är ihop med en "real doll" beställd på internet. Underfundigt, lite sorgligt, lite humoristiskt, bra skådespleare och en alldelse underbar American independent.


4. Harry Potter and the Order of the Phoenix

En av de starkaste böckerna i serien har blivit en av de fem bästa filmerna i serien. Filmen växte en hel del när jag såg om den i mitt Harry Potter-projekt från i vintras.


3. Charlie Wilson's war

Den nyleigen sedda och revyade politiska satiren. Skriven av mästaren Aaron Sorkin och med en radda lysande skådespelare. Philip Seymour Hoffman och Amy Adams sticker ut. Lekfulllt, satiriskt, politiskt och pratigt. en BOATS som funkar!


2. The Bourne Ultimatum

Action utan slut. Tredje och sista delen i den riktiga Bourne-trilogin. Matt Damon är suverän som den glömske agenten. En radda av majestätiska actionscener, ett manus som håller ihop och spänning ända in i kaklet.


1. No country for old men

En thriller på två timmar helt utan filmmusik. Men trots det är det en av de bästa och mest täta thrillers jag sett. Fantastisk insats av Javier Bardem i rollen som den sliskige Anton Chigur. Disturbing movie!



Mina hedervärda omnämnanden:

  • 2 days in Paris (Ingenkänningshumor och igenkänningsångest av och med Julie Deply)
  • Eastern promises (den brutala scenen från saunan)
  • Stardust (glad film)
  • Gone baby gone (grådyster thriller från Boston)
  • In the Valley of Elah (bra skådespeleri från Tommy Lee Jones)
  • Waitress (Härlig indie-film med Nathan Fillion)
  • Wild hogs (hysteriskt underhållande om gubbar med ålderskomplex)
  • Malin Åkermans dialog i The heartbreak kid (Jackhammer me! Jackhammer me!)

Filmer som jag fortfarande har kvar att njuta av är bland andra; Lust caution, 28 weeks later, My bluberry nights, The air I breath och The good life.


Ok, skjut nu iväg era knivskarpa reaktioner på min lista. Kommentera gärna vad som var bra eller dåligt med listan. Jag har också mina två lite mindre åtråvärda utnämningar, Årets största besvikelse samt Årets sämsta film. Håll till godo.


2007 års största besvikelse: There will be blood

Paul Thomas Anderson's historiska drama är ett pompöst epos helt utan minsta självdistans. Olidligt att sitta igenom denna allmänt hyllade film. Den är extremt lång.



2007 års sämsta film: Arn: Tempelriddaren

Såg denna på bio med kollegan Robert. Allmän hype då den populäre bokserien skulle filmas. Risig film rakt igenom. Dialogen speciellt smärtsam. Det finns en anledning till att man är skeptisk till nya svenska filmer ibland!

Uppdaterad 5:e juli 2015, länkar till övriga bloggares topplistor från 2007:

46 kommentarer:

  1. Har inget att invända mot din sämsta-film, men måste iofs erkänna att den är osedd för min del. And I intend to keep it that way. Din besvikelse är dock en av mina favoriter från året men som vanligt har jag inte sett några jättemängder filmer från året. Tar med mig nyfikenhet på Stardust och Enchanted.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du gillar oljebaroneposet? Wow. Många gör det men de ser den inte med mina ögon uppenbarligen.

      Nyfikenhet och öppenhet är bra ord om du ska ta dig an Stardust eller Enchanted. Men räkna inte med en film i There will be blood klass bara! ;-)

      Radera
    2. Jag gillade det svepande episka och tyckte inte att det blev särskilt pompöst, däremot omotiverat underligt ibland. Särskilt slutet...

      Radera
    3. "Svepande episka" är en bra beskrivning och något jag ofta ogillar. Antar att det är en beskrivning som skulle kunna passa in på en film som Dansar med vargar också? Den gav jag ju 1/5.

      Radera
    4. Could be... Men i det fallet är vi också mer överens, bla vad gäller...pompösitet (ha, jag uppfann ett nytt ord :)

      Radera
    5. Ja just det, du ser också Dansar med vargar's pompösitet. Om du uppfinner dem använder jag dem!

      Radera
    6. One man's list trash is woman's list treasure? I alla fall när det kommer till TWBB :) Och jag har fortfarande inte sett vare sig Stardust eller Enchanted. Fy på mig...

      Radera
    7. Oj, om du gillar den ena är chansen stor att du gillar den andra också skulle jag gissa. Och antagligen tvärt om också! Min andra gissning är att du inte kommer gilla dem lika mycket som Steffo i alla fall... :)

      Radera
  2. TWBB är en av mina favoritfilmer, så där håller jag inte med dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med olika perspektiv och åsikter om film! Vad är det du gillar mest med filmen? :-)

      Radera
  3. Jodå sett en del filmer på listan men: Här kommer min mellan tummen och pekfingret utan inbördes ordning
    : Zodiac
    Sunshine
    Jesse James....
    Rec
    Barnhemmet
    Before the Devil Knows You're Dead
    Tropa de Elite
    Inside
    Lars and the real girl
    No country for old men
    Då jag vet att du inte gillar skräck inser jag att ett par tre filmer faller bort från min lista.
    Vad jag tycker om There will be blood?
    http://filmitch.wordpress.com/2012/11/08/combo-there-will-be-blood-2007-usa/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahahahahahahahahahahaha. Jag hade glömt er suveränt underhållande komborevy på filmen. Vi är på helt samma sida om denna Filmitch..."...fumlig pensionär som nödvändigtvis måste vända på alla varor så att streckkoden ligger åt rätt håll i kassan till ICA." LOL

      Ok, filmerna på din mellan tumme och pekfinger-lista:
      Zodiac, Sunshine och Jesse James alla helt ock med dragning åt lite bättre än ok, typiska 3/5
      Har inte sett Before the devil, men den lär jag se då det väl är en PSH om jag inte helt misstar mig...

      Radera
  4. Ang Potter. En av de bättre filmerna men den utan tvekan sämsta boken. Tycke och smak skiljer sig verkligen åt ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som med flera Bond-filmer växte flera av HP-filmerna under projektet... Sorry.

      Radera
  5. 10. Mummelhipsters är oftast inte min grej men jag är lite sugen på att se en naken Greta Gerwig sitta i badkaret och spela trumpet.
    9.Nja. Jag är skeptisk.
    8. Den sämsta Jeff Nichols-filmen men det säger inte så mycket när hans lägstanivå är så pass hög som den är.
    7. Minns den som bra.
    6. NÄÄ!
    5.Det skulle antagligen hamna på plats 2 om jag skulle göra en 2007-lista.
    4. Har inget att tillägga annat är att den inte ens hade varit bubblade på min lista (som ju inte ens finns)
    3. Måste se om den, mina minnen känns snedvridna.
    2. Matt Damon! <3
    1. Filmen från 2007 som skulle fått brons av mig.

    Och jag håller definitivt med i ditt val av årets sämsta film. Arn. Herreguuuud asså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skeptisk till Enchanted? Rimligt. Fast du lät lite mer positiv tidigare i veckan... Kanske ändå?

      Klart du måste se Greta och trumpeten i badkaret! :-)

      Ok så du skulle haft No country som trea, Lars som tvåa, men vilken är din etta? Var det underförstått Bourne? Eller någon helt annan?

      Radera
    2. Det jag är skeptisk till är prinsessgrejen, inte filmen. Fast det kanske är samma sak i just denna. Å andra sidan har jag ju sett den redan men minns föga. ;)

      Min solklara absoluta självklara underbara fantastiska marvellouösa extraordinära etta är den film som kommer tvåa efter Det stora blå på min all-time-high-lista över filmer jag någonsin sett: SUNSHINE.

      Radera
    3. Jag vet vilken film som är fyra, femma och sexa också. Fasiken, kanske ska göra mig en egen 2007-lista bara-för-att liksom ;)

      Radera
    4. Ah, Sunshine såklart. Det visste jag någonstans djupt nere i arkivet. Jag måste kanske se om den någon gång för att ge den en sällsynt "en chans till"? Jag är ju förstås inte så svag för Danny Boyle som jag tror att du är...

      Klart du ska göra en lista. Li-sta. Li-sta. Li-sta. (dunkar nävarna i bordet taktfast)

      Radera
    5. Jag anar att om jag skulle pressa fram en etta skulle det bli Sunshine. Är helt med Fiffi här.

      Radera
    6. Det blir nog en årslista eller två vad det lider. Ska bara se om några stycken först så jag är hundra på ordningen. Håll utkik på en blogg nära dig. :)

      Radera
    7. @filmitch: intressant ännu en Boyle-älskare?

      @fiffi: man kan dock aldrig bli helt hundra och man kan inte ha sett alla som tänkas kan komma upp på listan, nej istället får man bara skriva sin bästa lista för tillfället och så får det bli ett levande dokument som kan uppdateras vid behov, så känner jag i alla fall...

      Radera
    8. Jag håller helt med dig där och det går ju alltid att uppdatera listan efteråt. Men om jag ska göra en 2007-lista måste jag se om No country for old men i alla fall känner jag. Den kanske åker både uppåt och nedåt jämfört med vad jag tror.

      Radera
    9. Ingen anledning till att se om No country kan vara en dålig anledning! Jag har sett den en 3-4 gånger i alla fall.

      Radera
  6. Älskar årslistor! Har själv gått igenom och putsat mina framtida listor den senaste tiden.

    Intressant nog har du bara två filmer på din topp 10 som även jag har med. Frågan är om du sett alla jag har med eller om du kanske inte tror på dem? Min 2007-lista.

    Nu till din lista.

    10. Hannah Takes the Stairs - Första gången jag hörde om den var här hos dig när du skrev om den. Inget jag planerar att se.

    9. Enchanted - Känner till titeln, men osäker på om den skulle falla mig i smaken. Får jag chansen ska jag dock försöka se den.

    8. Shotgun Stories - En av två jag sett på din lista. Blev nyfiken efter Take Shelter. Den är helt ok, men det blev bara en trea (godkänt) från min sida.

    7. Juno - Bara sett den en gång, men jag föll inte direkt pladask för den. Har alltid haft lite svårt för Ellen Page, speciellt i den här rollen.

    6. The Darjeeling Limited - Tyckte den var mysig och inte alls dum. Når inte ända fram, men jag är mer positivt än negativt inställd till den.

    5. Lars and the Real Girl - Given på topp tio. Gosling är riktigt bra och jag gillar "real doll"-grejen - verkligen udda ;)

    4. Harry Potter and the Order of the Phoenix - Ej sett någon HP-film.

    3. Charlie Wilson's War - Gillade PSH och den var helt ok, men inte topp tio-material hos mig.

    2. The Bourne Ultimatum - Gillar Damons Bourne-filmer och denna är bra, men jag föredrar Identity och Supremacy. Tar sig inte in på topp tio, men möjligtvis i framtiden...

    1. No Country for Old Men - Given etta även hos mig. Ohotad etta och är en av 2000-talets bättre filmer.

    Av dina hedervärda omnämnanden borde Eastern Promises varit bättre. Gone Baby Gone gillade jag mer när jag såg om den, men den höll inte hela vägen.

    Besvikelsen There Will Be Blood håller jag också med om. Den BORDE varit bra, men jag tyckte också den mest var lång och seg, synd.

    En fundering, har du sett Into the Wild? Ser den inte nämnas någonstans och undrar vad du tycker/skulle tycka om den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var inte mycket överlapp. Våra lite olika filmsmak kommer i dagern. Men det är ju det som är så kul. För mig var och är 2007 ett ganska svagt år, även om det var ett bra filmfestivalsår.

      Kul att du har varit inne och uppdaterat din lista. Jag ska också gå in och rensa upp lite nu när jag till slut fått till sista listan för 2000-talet...

      Jodå jag har sett både Into the wild, Jesse James, Zodiac, The King of Kong, Michael Clayton och Planet Terror.

      Into the wild såg jag på filmfesten och hade rejält svårt att hålla mig vaken. Antingen på grund av filmfestutmattningen eller för att jag fann den tråkig. Jag hade också sedan tidigare börjat läsa den dokumentära boken av Jon Krakauer som filmen bygger på men den var så trist att jag inte tog mig igenom den. Hans Into thin air är däremot extremt bra.

      Radera
    2. Såg också Into the Wild på filmfestivalen och tog inte till mig den helt och hållet. Då var den utanför listan. Men sen tog jag chansen och såg om den när jag var i Tokyo och då föll den mig i smaken. Kanske var det att man då såg den vid rätt tillfälle? Sådant gör väldigt mycket...

      Sen håller jag med om filmsmak. Vi har inte alltid samma smak, men vi kommer ofta överens om att "agree to disagree" ;)

      Radera
    3. Om jag ramlar på Into the wild någon gång kan jag mycket väl falla för dess melankoliska och natursköna meditation.

      Yes, I agree that we agree to disagree. :-)

      Radera
  7. "Riktiga Bourne"? Nej, nej, nej, min käre vän:
    http://www.imdb.com/title/tt0094791/

    I övrigt var det väl inget oväntat.
    Juno höll för omtitt hos mig iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. den gamla med Richard Chamberlain? LOL, den är rejält "daterad". Men faktiskt helt ok och den följer boken mycket bättre.

      Kanske skulle vara kul med en tittom på Juno alltså!

      Radera
  8. DAAAARLING! ;)

    http://jojjenito.wordpress.com/2011/02/27/darling/

    10. Inte sett. Hon ser ut som Tasha Yar från Star Trek: TNG.
    9. Helt ok. Charmig. Jag försökte tipsa dig om den via Twitter som en 2007-film men jag tror du missade den, men du såg den ju i alla fall.
    8. Ska se nån gång.
    7. Inte sett.
    6. Gillar. En av Andersons bästa.
    5. Inte sett.
    4. En av de bästa HP-filmerna!
    3. Japp. Bra men räckte bara till 3,5/5 för mig.
    2. Hade nästan glömt den här men den är bra.
    1. Klockren etta på min lista.

    There Will Be Blood? Gillar. Svag fyra! Arn? Ah, så dålig var den inte. Svag trea.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir sugen på att lyssna på Beatles Oh Darling! nu. Nej, jag har inte sett Darling. Såg inledningen för inte så länge sedan men blev inte så förtjust...

      Tror att du skulle gilla Shotgun stories i alla fall.

      Radera
  9. Darling skulle ha en gjuten plats på min topp-10 för 2007 om jag skulle göra en sån lista. :)

    Addepladde, Filmitch, Fiffi och Sofia hyllar den också. I'm just sayin'... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, den kommer upp på backloggen, men vet inte när den kommer fram i kön. Du lär bli varse när så sker....

      Radera
    2. Och nu har jag gjort min lista. ;) Och Darling hamnade på plats två.

      Radera
    3. Finfin plats för Darling. Oj, jag måste nog ta mig i kragen och se denna svenska feelbad-film...

      Radera
  10. Fräsig lista!
    Extra kul att du också vill promota Charlie Wilson lite! :-)
    No Country förtjänar nog sin plats.
    Och Stardust...den gillade jag skarpt! Bra uppsnappat där! Och kul med någon mer som gillar Wild Hogs!
    Blir sugen på en egen lista i nån form....ge mig ett år vettja! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja. Nästa lista jag ska ta mig an att komponera, förutom 2013 som kommer på lördag, är den för 1999. Vill du haka på och göra en topp 10 för 1999? Kan kanske bli klar under april månads "time frame". Ingen stress.

      Många gemensamma godingar där. Wild hogs, skrattade så att jag grät. Och det på riktig bio också. Stardust såg på en nyårsafton och den var ljuvlig. Charlie Wilson påminde mig om samma feeling jag fick från The wolf of Wall Street...

      Radera
    2. Jag hänger också på om jag får :)

      Radera
    3. Kul Steffo och välkommen in i gänget Plox och Fiffi. Jag föreslår lördagen den 26:e april så hinner vi se lite 99:or om man vill komplettera... Funkar?

      Radera
    4. För mig funkar det fint :)

      Radera
  11. Härlig lista. Finns ett par filmer där som jag ännu inte sett, vilket såklart alltid är skoj (8,9,10 för att vara mer exakt). 2007 känns spontant som ett ganska starkt filmår där mina fyra favoriter nog är No Country, Oljemannen, Juno och Into the Wild (toketta).

    Håller med dig om Arn, som kvalificerar in sig på min mest-plågsamma-bioupplevelser-lista. Längst fram på kanten i fullsatt salong, svensk teaterdialog och olidligt lång. Snark!

    1999! Kanske mitt favoritfilmår. Måste nästan hänga med på den utmaningen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska hänka på en 1999-lista. Party like it's 1999!

      Jag föreslog just 26/4.

      Radera
  12. Damn!
    Charlie Wilsons War hade kunnat platsa hos mig också! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men varför platsade den inte? Glömde du av den kanske? den flyger lite under radarn har jag en känsla av.

      Radera