lördag 7 april 2012

Top 10 films of 2000


Nu startar jag ett nytt litet projekt. Jag ska lite då och då lägga upp personliga topplistor, årslistor per filmår. Jag råkade välja år 2000 som start. Jag har ju som ni vet redan lagt upp topplistorna för 2010 och 2011. Nu vill jag komplettera med årslistor från tiden före jag startade denna filmblogg. Tanken är att jag ska uppdatera årslistorna när jag ser film som slår sig in på topp 10, dvs att detta kommer bli levande inlägg.

En annan tanke med dessa årslistor är att ni, kära läsare, kan rekommendera mig och alla andra läsare om filmer som jag inte sett. Jag kommer också skriva en lista med hedersomnämnanden (som inte platsade på topp 10), och en lista med vilka filmer jag vill/borde se för att de kanske kan slå sig in på listan.

Dessa listor är givetvis väldigt subjektivt. Jag kommer gå mer på magkänslan är "objektiv" bedömning om hur bra filmen är (vad det nu kan vara). En skön komedi kan således hamna före en oscarsvinnare, men ni vet hur det är med listor... Nu kör vi igång med filmåret 2000.

Edit 2015-11-25: Requiem for a dream in på listan, Memento ut och Battle Royale tappade några placeringar.



10. Battle Royale (Fukasaku)


Vilken film! Detta var årets överraskning. En unik film, ett unikt manus, ett snyggt grepp att låta barn spela barn. Hunger games från 2012 är en sorglig rip off av denna.


9. Requiem for a dream (Aronofsky)


Skrämman studie i hur beroenden kan förstöra liv av mästaren Darren Aronofsky. En film man kanske bara vill se en enda gång.


8. Meet the parents (Roach)


Ben Stiller förstärkte sin position bland humoreliten i Hollywood med denna film. Jag älskade samspelet mellan honom och legenden Robert De Niro. Humorn är hela tiden på gränsen till det pinsamma och gapflabb blandas med "myror under huden". Owen Wilson stjäl varenda scen han är med i.


7. State and Main (Mamet)


Från gapskratts-humor till sofistikerad intellektuell humor. Mästaren David Mamet står för manus och filmen har en trio suveräna skådespelare i Philip Seymour Hoffman, Alec Baldwin och William H. Macy. Detta är också en film som jag bara sett en gång och antagligen behöver se om för att se om den är så bra som jag kom ihåg den.


6. Traffic (Soderbergh)

Oscars-nominerad till bästa film och vinnare för bästa regi för Steven Soderbergh. Jag kommer ihåg vilket starkt intryck filmen gjorde på mig då jag såg den. Speciellt hur Soderbergh använde färgtonerna i de olika historierna. Michael Douglas känslomässigt avstängda politiker visades i kalla blåa färger. Del Toros svettiga narkotikapolis visades i gul och oranga färger osv. Men som färger ofta gör har filmen bleknat med tiden. Den är otroligt bra gjord men den är inte lika mycket en personlig favorit som filmerna högre upp i listan.


5. Erin Brockovich (Soderbergh)


Otroligt nog hade Steven Soderbergh två filmer nominerade som bästa film och bästa regi detta år. Julia Roberts vann mycket rättvist oscar för bästa kvinnliga skådespelare. Julia Roberts, Albert Finney och Aaron Eckhart gör alla sina roller med en innerlighet som bränner genom duken. Detta är en av de filmer som jag inte kan sluta se om den går på tv'n.


4. Wonder boys (Hanson)


En upptäckt från häromåret då jag till slut så denna pärla till American Independent. Inspelad på Carnegie Mellon University påminner den om en svunnen tid, en tid i Uppsala då mitt intellektuella jag fick sitt lystmäte dagligen. Michael Douglas, Robert Downey Jr och Frances McDormand bland favoriterna. Katie Holmes gör en kul roll också.


3. Crouching tiger, hidden dragon (Lee)


En film som gjorde mig mållös på bion. Jag fick upp ögonen för vackra asiatiska actionfilmer. Det skulle komma några fler under efterföljande år. Detta var startskottet. Underbara actionscener och en ljuvligt bittersweet kärlekshistoria.


2. High fidelity (Frears)


Filmatiseringen av boken som definierade mitt liv under en lång tid. Nick Hornby's underbara bok ligger väl till grund för både en och annan topp-lista. Inklusive denna. Jag har nästan aldrig känt igen mig lika mycket som när Rob sorterar sina skivor i inköpsordning. Jo förresten, det skulle vara när Laura lämnade Rob då...


1. Almost famous (Crowe)


Snacka om förälskelse vid första ögonkastet. Detta är en film på min topp 10 alla tider. Kate Hudson gör en av de charmigaste karaktärerna på film jag sett. Oavsett hur många dåliga romcoms hon kommer göra resten av karriären har hon alltid Penny Lane. Cameron Crowe var en favorit redan före denna film. Han har en otrolig känsla för film och musik. Nästan allt han gör är otroligt bra.








Hedersomnämnanden till filmer som precis missade cutten
Road trip
Gladiator
The whole nine yards
O brother, where art thou?
The cell

Vilka filmer är det då som jag inte sett än? Det är några filmer som jag misstänker att jag "borde" se vid tillfälle. Eller vad tycker du? Vilka av dessa ska jag se? 
In the mood for love
American psycho
Billy Elliot.

2000 år största besvikelse: The beach
"The beach" är en otroligt bra bok skriven av Alex Garland. Tyvärr blev filmen helt slaktad. Bland annat krävde aset DiCaprio att kärlekshistorien mellan Richard och Francoise skulle skrivas om. Så att en av de saker som gjorde boken bra togs helt bort i filmen. Skandal!

2000 års sämsta film: Pay it forward
Fruktansvärt dålig. Såg den tyvärr på bio, medlockad av en kompis. En film med tre av filmhistoriens tråkigaste skådespelare; Kevin Spacey, Haley Joel Osment och Helen Hunt. Otroligt kass film. Håll er undan.


Fler underbara listor:


24 kommentarer:

  1. Cool, sett halften ungefar, state and main ar nog bast av dem tycker jag.

    Forresten: inte for att vara petimetrig men for att jag sag den filmen en j-a massa ganger for att lista ut vad som hande (svar: ingenting av intresse): alla scenerna ar inte i omvand ordning.

    SvaraRadera
  2. Frans: aha du gjorde en "Inception" på "Memento" också? Eller var det tvärtom? Jag har i alla fall bara sett dem en gång vardera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, i stockholm for lange sen, den gick om och om igen pa nan filmkanal. Det ar ungefar som att lagga ett tusenbitarspussel och nar man ar klar sa visar det sig att motivet ar en fabriksport; jag ser nog aldrig igen en nolanfilm.

      Radera
    2. LOL, "fabriksport"! Var den så "intressant"?

      Radera
  3. Japp dags för än en megakommentar från Filmitch.
    Roligt inlägg - du skämmer bort mig med alla listor - något som jag älskar.
    För en gångs skull har jag sett alla filmerna på din tio i topp och här ser vi vilken olika smak man kan ha: 10, 9, 7, 5 och 3 gillar jag men de övriga går från tråkiga till dåliga. det blev i mitt fall en antingen/eller lista.
    Erin och High faller på Julia Robert samt Jack Black två skådisar jag mår bäst av att se så lite som möjligt av.
    State och Wonderboys är ganska trista och tråkiga filmer. Almost Famous har jag aldrig riktigt gillat kan bero på att jag irriterar mig på huvudpersonen.
    Beach såg filmen först och läste boken efteråt det kan vara en förklaring till att jag tycker både bok o film är helt ok.
    Pay it foward skulle jag ta bra betalt för att se.
    På din borde lista har jag inte sett de första två men de andra fyra är definitivt sevärda :)

    SvaraRadera
  4. filmitch: Japp, listor är kul grejjer det.

    Almost famous är en favorit, jag läste boken före filmen kom ut. Trots att de flyttade handlingen från London till Chicago tycker jag att det funkade. Sen skadar det ju inte att John Cusack spelar Rob, han är ju en av mina favoriter.

    Jag gillar både Julia Robert och Jack Black så där diffar vi lite.

    Du har inga andra filmer att rekommendera från året?

    SvaraRadera
  5. Här kommer några jag gillade när jag dem:
    Kejsarens nya stil.
    Sexy beast
    The Gift
    Girlfight
    Blinkande Lycktor
    Tillsammans
    Har inte tagit med ngn skräck då jag vet att du inte är så förtjust i genren men The Gift kan nog benämnas skräck-thriller.

    SvaraRadera
  6. Tack för tipsen. Tillsammans är den enda jag sett och den konkurrerar om titeln Årets besvikelse... Efter hans briljanta debut med Fucking Åmål blev jag helt avtänd på LM i och med Tillsammans. Trist.

    SvaraRadera
  7. Bra listkoncept måste jag säga, men som alltid inför listor är min reaktion ”Vilken tid det måste ta!” Men turligt nog för dina läsare gillar du uppenbarligen att ta dig den tiden. Fandangos filmutmaning bör inte vara några större problem för dig?

    Har sett alla på topp-tio utom 8 och 5. 8 står i hyllan och 5 har du gjort inte bara mig mycket sugen på tror jag. Håller med Filmitch om att Wonder Boys var trist och Traffic tyckte jag också kändes rätt standard. De skulle jag nog byta ut mot…varför inte X-Men eller kanske tom 28 Days Later? Meet the Parents är rolig men lite krystad, plus att jag har extremt svårt för pinsamhetshumor. Byter den mot Best in Show eller varför inte Chicken Run? Eller bara flytta upp O Brother… på listan.

    Tycker jag kan rek The Cell för det visuella och Billy Elliot för det känslomässiga, men den senare är en klart bättre film. Hade inga som helst förväntningar på stranden, ändå var den tråkig. Instämmer med Jojjenito i rek av The Gift och Emperor’s New Groove.

    SvaraRadera
  8. Sofia: tack för supporten. Well, det tar väl en del tid, men inte så mycket tid framför datorn som man kan tro. Listan av potentiella filmer har jag samlat på mig under en längre tid (som jag haft detta projekt i huvudet). När jag väntar på t-banan eller liknande surfar jag på årslistorna på imdb och samlar på mig mina favoriter.

    Sen tar det lite tid att hitta och välja passande bilder till filmerna, jag försöker ju hitta bild på de scener som jag gillar eller tycker är extra viktiga för filmen.

    Till sist skriver jag inlägget, men det tar inte så himla lång tid...

    X-Men var jag inte så förtjust i. Jag gillade faktiskt tredje filmen mer, men där verkar jag vara i minoritet. 28 days later har jag bara sett delar av så den är inte kvalificerad, men den skulle jag gärna se från start för den verkar mycket bra.

    Nr 5 på min lista är väl värd att se pga storyn och nymodigheten. Hoppas bara att jag inte har skapat orimliga förväntningar...

    Chicken run? Du måste skämta, eller?

    SvaraRadera
  9. Angående CR: absolut inte! är det just den eller gillar du inte Nick Parks grejor?

    SvaraRadera
  10. Sofia: jag kanske blandade ihop den med Rat Race (2001)! Känner till Wallace and Gormit men inte mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad svamlade jag om här, #5?! Den hade jag ju sett flera gånger. Kan jag ha menat #7 månne? Den har jag ju sett nu iaf, men tar den sig upp på listan? Spänningen är olidlig... ;)

      Radera
    2. Listan har editerats som du ser ovan. Placeringar har ändrats!

      När kommer din lista?? :-)

      Radera
  11. Schysst lista. Två överlapp, men ingen Unbreakable eller O brother. Almost Famous har jag inte sett, men det verkar ju som om den borde ses.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Almost famous är najs. Om man gillar den typen av bitterljuva drama och coming of age-filmer.

      Jag har sett båda de du nämner. O brother var festlig, men jag triggades inte lika mycket av den. Den fick plats 9/16 när jag rankade Coens alla filmer:
      http://fripp21.blogspot.se/2015/03/barton-fink-1991.html

      Unbreakable har jag sett men jag har lite svårt för hans filmer. Jag tyckte Sjätte sinnet var helt ok, men blev ganska besviken av Unbreakable. Sen gav jag upp med anledning av de lägre och lägre betyg hans filmer fick allt eftersom ...

      Radera
  12. 10. High-five!
    9. High-five för denna one-timer.
    8. Inte sett, inte speciellt sugen.
    7. Du behöver inte se om den för jag kan berätta att den är trist och tråkig. ;)
    6. Mmm, riktigt bra men blev bara en trea från mig när jag såg om den för ett tag sen.
    5. Se 6.
    4. Inte sett. Kanske kan vara nåt.
    3. Oh yes! Minns också att jag blev fullkomligt blåst iväg när jag såg den på bio.
    2. Inte sett. Sorry.
    1. Inte sett. Sorry. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. 7. State and Main. Ttrist och tråkig köper jag inte. Frågan var hur bra den är? :-)
      6. Traffic. en trea? Det var snålt.
      5. Erin. Kan förstå trean, denna film funkar bättre på dem som gillar känslan i filmen.
      4. Ett tips enligt mig (såklart) men om du bara ger Erin en trea och är så kallsinnig till State and Main kanske den inte funkar heller...
      1-2. Inte din typ av film? Eller går de bort bara för att de är Hollywood? ;-)

      Radera
  13. Kul att se Erin på din lista! Det var bara du och jag som hade med den tror jag, det förvånade mig litegrann.

    Vad gäller frågan om vilken av dom osedda filmerna du ska se så röstar jag på American Psycho. Jag skulle vilja veta om du tycker den är så som Filmitch skrev på sin lista, "en mycket rolig film". ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erin är en sådan film jag alltid fastnar på om den går på tv eller nåt sånt. underbar film helt enkelt.

      Jag har uppfattat det som att American Psycho är en satir och som sådan mycket rolig. Ska ge den chansen och återkommer med mina omdömen...

      Radera
  14. A.P är en mycket rolig film men det är kanske inte standard humor. I övrigt håller sig min kommentar från förr. Kul att requim fick en plats.
    Ska vi rensa 90-talet härnäst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska se den. Lovar!

      Requiem är bra. Svårplacerad dock.Lite som BR är svårplacerad. De är båda så säregna men de är inte typiska filmer man är sugen på att se om och om igen...

      Jag vill helst ta tag i de 90-talsår jag inte gjort, dvs 1990, 1991, 1992 och 1994...

      Radera
  15. Det är även de som saknas för mig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en plan! Skicka ut förslag på publiceringsdatum vetja! :-)

      Radera