lördag 27 februari 2016

Top 10 films of 2015


Förra året la jag ut min topplista för 2014 i slutet av april. I år känner jag mig redo redan nu och eftersom det är Oscarsgalan imorgon tänkte jag att det kunde vara en bra tajming att få ut listan nu. Som vanligt finns det säkert en hel del bra filmer kvar att se från året under luppen. Men man måste dra strecket i sanden någonstans. Dessutom har jag inga problem att uppdatera min lista i framtiden om jag skulle stöta på listvärdiga filmer efter denna publikation.

Mina topplistor över filmår är känslomässiga. Det är en stor del magkänsla som kommer in här, men hjärtat och hjärnan har också fått vara med på ett hörn. Listan är ett referensmaterial inför framtiden, trots att den samtidigt är mycket knuten till här och nu. Det är ju hur filmerna känns just nu som avgör vilka placeringar de får. Vissa filmer har vuxit i huvudet sedan de sågs och andra filmer som jag gillade skarpt har obönhörligen fallit i dvala. De kan ha bleknat som minnena som ramlar ner i avgrunden.

Vissa filmer känns också så himla mycket 2015. De bara måste vara med på listan (Mad Max, I'm looking at you...). De är de där filmerna som direkt poppar upp på näthinnan när någon säger "film" och "2015"... Ni kan säkert se era egna "måsten" på era näthinnor nu. Till sist vill jag påminna om att jag numera kör imdb's årsangivelse för filmerna helt och hållet.




Topplistan 2015




10. The hateful eight

Filmen som sådan har faktiskt svalnat lite sedan jag såg den, men visningen av den förlängda 70mm-versionen med paus i mitten och allt var en av årets bästa filmupplevelser. Första delen var magisk och Tarantino i sitt esse, andra delen lite mer ordinärt slafsigt Tarantino-våld.



9. Mad Max: Fury road

En film jag hade en del problem med. Lika svag som Max är, lika stark är Imperator Furiosa. Lika dåliga som skurkarna är, lika spektakulärt häftiga är actuionscenerna. Lika töntigt som slutet är, lika härligt är det att George Miller kunde överraska mig såpass mycket. Detta är en film som bara måste vara med på topplistan för 2015.



8. The big short


Min hjärna blir styv av denna film. Otroligt härlig film om ett torrt ämne men gjord på ett lekfullt och sprudlande sätt. Christian Bale får mig nästan att glömma hans gamla synder. Stjärn-casten är nästintill perfekt.



7. Room

Usch och fy vilket fruktansvärt öde som beskrivs i filmen. Men ack så bra den är spelad och skriven. En hemsk film som hemsökte mig länge efter titten, men det är också ett tecken på en mycket stark film.



6. Vacation

Renodlade komedier är underskattade rent generellt sett och om jag ska gå efter hur roligt jag hade på biografen då denna film sågs platsar den väl in i mitten på min topp 10. Den bästa Chris,



5. Mistress America


...men jag gillar ju Noah Baumbach och Greta Gerwig. De nya Woody och Diane? Har kommit att börja gilla Lola Kirke också. Filmen som jag upplever som en inofficiell uppföljare till favoritfilmen Frances Ha. Underbart att Baumbach inte romantiserar mer om Frances personlighet  utan visar oss hur hon kanske skulle komma att bli några år senare.



4. Inside out

Pixars på sitt allra lekfullaste humör ger oss en av deras bästa filmer. Filmen som visar oss vad känslor är. Bokstavligen. Och som förklarar att ledsamhet behövs lika mycket som glädje. Annars skulle ju vemod inte finnas.



3. Sicario


Sicario ledde länge racet om årets film. Detta är en fantastisk dramathriller från mannen som gav oss Prisoners och Enemy. Efter Sicario är jag riktigt sugen på vad han kan göra av Blad runner 2.



2. Spotlight


Jag älskar genren, BOATS och murvelfilm. När det dessutom är gjort så bra som här, med så bra skådespelare som här, och behandlar ett så viktigt ämne som här - då ler filmgudarna mot mig.



1. Star Wars: The force awakens


Årets skönaste film och allra härligaste filmupplevelse. J. J. Abrams hade alla chanser att göra denna film medioker. Ingen förväntade sig att han skulle blåsa liv i det gamla Star Wars-liket, allra minst jag. Men se där, jag blev en fanboy igen. Förundran och den nyvunna glädjen över en gammal serie som var död är fantastisk.




Bubblare



Det var ett starkt filmår och jag har hela tio bubblare (i ungefärlig rangordning):
  • Heart of a dog - Fantastisk filmupplevelse men den stunden är borta som tårar i regn.
  • Me and Earl and the dying girl - Årets mysigastevemodigastequirkigaste AI.
  • No escape - En av årets mest spännande och en av de största överraskningarna.
  • The Martian - Årets bästa BOATS.
  • Avengers: Age of Ultron - Högt underhållningsvärde, men långt under förväntat.
  • Maggie - Arnold kan fortfarande. Den gamle gubben!
  • Straight outta Compton - Vilken överraskning, blev blown away.
  • The Revenant - Imponerande filmskapande men för pretto.
  • Slow west - Långsam. Western. Michael Fassbender!





Bästa kortfilm



  1. World of Tomorrow - årets bästa kortfilm är utan tvekan den makalösa lilla animerade science fiction-filmen.






Årets bästa komedier



  1. Vacation
  2. Train wreck
  3. Get hard





Årets lilla "it happened in Los Angeles"-grupp



  • Tangerine
  • Dope
  • Straight outta Compton





Årets American Independent-fynd på filmfestivalen


  • Me and Earl and the dying girl
  • The overnight
  • I smile back
  • The diary of a teenage girl
  • 7 chinese brothers





Årets scener


  1. Gränsposteringen mellan Mexiko och USA i inledningen av Sicario
  2. Star Destroyern i sanden i Star Wars
  3. Chris Hemsworth i boxerkallingar i Vacation
  4. Hoppa från taket i No escape
  5. Bing Bongs död i Inside out
  6. Sista scenen i Tangerine
  7. Dansscenen i Ex machina
  8. John Cena på bion i Trainwreck
  9. Plus en scen i Room som jag inte avslöjar förrän fler sett filmen.





Årets besvikelser - stora och små


  • Spectre - Nya Bond var filmen efter Skyfall...upplagt för magplask? Plask.
  • Mission Impossible - Rouge Nation - Hoppades på bra actionthriller men fick jönserier.
  • Crimson Peak - Del Toro kan göra snygga och fantasieggande filmer. Detta var utspätt.
  • Blackhat - Michael Mann har tappat det.
  • Mad Max: Fury Road - En besvikelse när jag såg den, men den gjorde ändå ett eldigt och bestående intryck.
  • Avengers: Age of Ultron - Gick det att komma upp i samma nivå som The Avengers? Nej.





Årets mest överskattade filmer


  1. Jurrasic World
  2. Anomalisa
  3. Tale of tales
Tycker jag i alla fall!





Årets sämsta filmer



  1. Jupiter ascending
  2. Point break
  3. Jag är Ingrid


Uppdateringar

3:e oktober 2019: 
Ex machina flyttad till 2014. Vacation in på listan plats 6. Inside out flyttas upp från plat 6 till plats 4. Mistress America flyttas upp från plats 8 till plats 5. The Big Short flyttas ner från plats 5 till plats 8.


20 kommentarer:

  1. Där ser man jag är långt ifrån klar med 2015 eller jag skulle kunna lägga upp en topplista men det skulle vara många filmer som skulle kännas darriga - kanske vid årets slut kan en lista bli aktuell.
    Har dock sett de flesta filmerna du skriver om.
    10 - för lång
    9 - min etta?
    8 - ej sett
    7 - ej sett
    6 - ok
    5 - ej sett
    4 - årets tvåa ?
    3 - ok
    2 - helt ok
    1 - kanske listvärdig
    som du ser baserat på din lista har jag 6 - 7 filmer kvar att hitta då Tale of tales naturligtvis har en given plats på 2015 års lista;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får kämpa på! :-)

      Alltid kul med årslistor, även om de kommer sent. Jag väntar tåligt.

      Ja du, Tale of tales såg vi sannerligen olika på! Det är det som gör det så roligt att läsa andras listor. Och du har en del bra kvar att se, även om det är oklart vilka av dem du kommer älska, tråkas av eller rent av hata. Men att jag träffar in din "kanske etta" och din "kanske tvåa" är alltid något i alla fall! :-D

      Radera
  2. 10 - Agree
    9 - Agree
    8 - Disagree
    7 - Inte sett
    6 - Agree
    5 - Inte sett
    4 - Inte sett
    3 - Agree
    2 - Agree
    1 - Agree

    När det gäller dina favoritscener är jag helt på din sida med både ettan och tvåan. Skulle kanske kunna komplettera en egen lista med tex Saul Fia, Trumbo eller The Martian. Till och med Crimson Peak. Och absolut Jupiter Ascending! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, sex av sju av de du sett får "agree". Antar att du menar att de skulle vara tänkbara för din lista? På listan eller bubblare i alla fall? :-)

      Är dina förslag filmer för topplistan, eller för bästa scener? Oklart.

      Tänker: "Kan hon mena att Jupiter Ascending skulle platsa på topplistan? Encroyable."

      Radera
    2. Sorry, otydlig där. Agree innebär att de absolut skulle kunna vara tänkbara på en egen lista. Och kompletteringarna handlade också om en bästa-film-lista, det var bara den enda meningen som gällde favoritscener.

      Radera
    3. Jag misstänkte det men efter din kommentar om Jupiter Ascending stretade jag emot så mycket jag kunde.... Nästa försvarsmekanism som slår in är att jag tolkar det som sarkasm (men jag känner på mig att det också är fel)... J A på topplistan, the horror. ;-)

      Radera
  3. Sett alla tio och känner så här:

    10. The Hateful Eight - Håller med, bra visning som nog höjde upplevelsen ett snäpp. Sugen på att se om. Chans att komma med på min topp 10-lista: 100%

    9. Mad Max: Fury Road - Klart underhållande och precis som du är inne på är den inte utan sina brister. Gott om bra action dock som aldrig vill ta slut. Chans att komma med på min topp 10-lista: 25%

    8. Mistress America - Varken denna eller Frances Ha (som var bättre) var någon personlig favorit. Chans att komma med på min topp 10-lista: 0%

    7. Room - Trodde den skulle vara starkare, men absolut är den bra. Tyckte nog pojken stal showen. Chans att komma med på min topp 10-lista: 20%

    6. Inside Out - Långt ifrån en favorit Pixar. Kändes mer för barn än vad jag önskar mig. Chans att komma med på min topp 10-lista: 0%

    5. The Big Short - Kanske att jag missuppfattade denna, men jag tyckte den borde varit seriös rakt igenom och inte lättat upp tonen. Kändes lite för tv-serie aktigt för min smak, även om den inte var dålig. Chans att komma med på min topp 10-lista: 0%

    4. Ex Machina - Såg fram emot denna och det finns en del att gilla med den, helt klart. Kanske att den kan höjas vid omtitt när jag inte behöver oroas över den smått störande huvudpersonen. Chans att komma med på min topp 10-lista: 0%

    3. Sicario - Hade höga förväntningar på den och de infriades inte riktigt. En av filmerna från året jag vill se om mest innan jag känner mig redo att göra en topplista för året. Chans att komma med på min topp 10-lista: 100%

    2. Spotlight - Finns mycket att gilla med denna och jag tror det kommer bli en film som håller även om 10, 20 år precis som All the President's Men (även om den alltid kommer vara en störra klassiker än denna). Chans att komma med på min topp 10-lista: 100%

    1. Star Wars: The Force Awakens - Blev väl inte superförtjust i den som du blev, men jag gillar den till stora delar. En del saker hade kunnat göras bättre (bort med Finn, haha), men jag gillar stämningen och looken från originalfilmerna. Chans att komma med på min topp 10-lista: 75%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med långa och utförliga kommentarer! Men dina tankar om alla de övriga listorna och omnämnandena då?

      Som vanligt brukar vi väl ha en 3-4 överlapp eller något sådant va? Nu blir det kanske H8ful 8, Siccan, Spottan och "Rey och Finn på nya äventyr"... När tror du att du får ut din lista? :)

      Radera
    2. Jag brukar vilja se alla filmer jag vill se först, men vi får se om jag inte lägger upp min lista inom ett par veckor trots allt. Har runt 4-5 filmer från 2015 jag vill se innan jag känner mig helt klar.

      Här kommer kommentarer till dina andra listor.

      Bubblare:

      Vacation - Bättre än väntat och klart rolig på sina håll.
      Heart of a Dog - Ej sett
      Me and Earl and the Dying Girl - Helt ok, men jag fastnade inte för den.
      No Escape - Bra action från början till slut. En av årets bästa actionfilmer.
      The Martian - Lättsammare än jag trodde, välgjord och inte alls dum.
      Avengers: Age of Ultron - Ej sett
      Maggie - Inte nöjd, icke minnesvärd.
      Straight Outta Compton - Ej sett
      The Revenant - Årets bästa?
      Slow West - Ej sett


      Kortfilm:

      World of Tomorrow - Började titta på den, men stängde av då jag inte gillade tonen de första 4-5 minuterna. Säkert bra, men jag orkade inte just då ;)


      Årets bästa komedier:

      Vacation - Ja, jag håller med om att det var en bra komedi.
      Train Wreck - Ej sett
      Get Hard - Ej sett

      Ingen The Overnight här? Tyckte det nog var den bästa komedin från året (åtminstone en av de bästa).


      Årets lilla "it happened in Los Angeles"-grupp:
      (vad är detta egentligen? Bästa "svarta" film?)

      Tangerine - Ej sett, aldrig hört tals om.
      Dope - Helt ok, kunde varit bättre.
      Straight Outta Compton - Ej sett


      Årets American Independent-fynd på filmfestivalen:

      Me and Earl and the Dying Girl - Som sagt, helt ok, hade hoppats på mer (såg hemma).
      The Overnight - Gillade denna och den har satt sig. Bra komedi-mysterium (såg hemma).
      I Smile Back - Sarah Silverman kunde/borde kanske blivit Oscarsnominerad. Ganska starkt drama (såg hemma).
      The Diary of a Teenage Girl - Ej sett
      7 Chinese Brothers - Ej sett


      Årets scener:

      *Gränsposteringen mellan Mexiko och USA i inledningen av Sicario - Jo, den gillade jag också. Första "heta" scenen i filmen.
      *Star Destroyern i sanden i Star Wars - Mmm, gillade jag också.
      *Chris Hemsworth i boxerkallingar i Vacation - Haha, just det. Det var efter att de lämnade hans ranch som filmen tappade.
      *Hoppa från taket i No Escape - Håller med, nervigt värre. Fast det var i stort sett hela filmen.
      *Bing Bongs död i Inside Out - Småjobbig karaktär, så håller med om att det var skönt (om det var det du menade?).
      *Sista scenen i Tangerine - Ej sett
      *Dansscenen i Ex Machina - Helt ok, men inget jag tagit med mig.
      *John Cena på bion i Trainwreck - Ej sett


      Årets besvikelser - stora och små:

      Spectre - Också besviken, speciellt som man inte utforskade organisationen Spectre mer. Vill dock se om.
      Mission: Impossible - Rouge Nation - Nja, nej. Jag var klart nöjd, speciellt som den förra filmen var svag. Denna gillade jag.
      Crimson Peak - Ej sett
      Blackhat - Underskattad, inte Manns bästa så klart, men bättre än mycket annat där ute. Tar dock nästan halva filmen för att komma igång. Fast det är klart att om man förväntade sig en toppfilm (när det handlar om hackare) så kan jag förstå om man blir besviken.
      Mad Max: Fury Road - Besvikelse men ändå på din topp tio? Skumt. Jag blev iaf underhållen på mitt biobesök så jag var klart nöjd.
      Avengers: Age of Ultron - Ej sett


      Årets mest överskattade filmer:

      Jurrasic World - Beror på vad man kallar för överskattat. Hade själv inga förväntningar och gillade den till stor del. Trevlig underhållning.
      Anomalisa - Ej sett
      Tale of Tales - Ej sett


      Årets sämsta filmer:

      Jupiter Ascending - Ej sett
      Point Break - Ej sett
      Jag är Ingrid - Ej sett

      Nog lika bra att hålla sig undan dessa med andra ord ;) Inget jag hade planerat att se förvisso...

      Radera
    3. Ojojoj, vilken gåva!

      Jag känner också att man vill se "allt" före listan, men samtidigt blir det en bromskloss mot att se annat så jag drog mitt streck lite tidigare i år. Skulle kunnat vänta in tills jag sett några fler titlar som Victoria, Bridge of spies och Steve Jobs men ack, man kan inte se allt helt enkelt.

      Min comms på dina comms...

      Bubblare:
      Maggie - Oj, det var lite överraskande, trodde den kunde fallit dig på läppen...
      Straight outta Compton - Jag var inte helsåld på den innan jag såg den i Malmö, men den var mycket bättre än vad jag förväntade mig

      Kortis: World of tomorrow - tror att de som älskar Ex machina typiskt gillar denna också. Det är kanske inte din kopp av te med denna typ av framtids-science fiction? Den är ju så långt från en film som Brooklyn man kan komma, tänker jag...

      LA-filmerna handlar iofs allihop om afroamerikaner men den listan är ett hedersomnämnande av bra filmer med en tydlig feeling från Los Angeles. Om du ser dem alla ihop tror jag det blir tydligare vad jag menade med att klumpa ihop dem. Men visst har du hört om Tangerine? Det var en av snackisarna på senaste filmfestivalen.

      Komedier: The overnight var riktigt rolig men dels ser jag den mer som en drama(komedi) än en renodlad (simpel) komedi, dels har jag med The overnight på hedersomnämnande i annan lista (AI). Train wreck kan du allt kolla in, den är mer än bara fånig, ganska dramatisk i delar faktiskt, även om det är mycket sexskämt och sånt där också.

      Angående årets AI tror jag att du redan sett de tre som känns mest intressanta eller sevärda.

      Scenerna: Hehehe, Bing Bongs död... Nej jag menar faktiskt att det är en sorglig och känslosam scen, lite dammigt i rummet faktiskt. Jag finner Inside out vara en otroligt vemodig film, vid sidan av det otroligt fyndiga manuset och idén.

      Årets besvikelser: Stoa eller små besvikelser, ja. Jag menar att vissa var små besvikelser som tex Mad Max. Den hade kunnat varit ännu bättre med en bättre Max, både hur karaktären behandlades av manusförfattaren och skådespelarvalet som givetvis borde varit Mel Gibson och med bättre etablerade och farligare skurkar. Men trots den besvikelsen är filmen så unik att den platsar på min lista.

      Överskattade gäller vilka filmer folk runt omkring hyllar som galningar men som jag inte gillar lika mycket. Jurrasic World är en sådan även om jag nu vet att de allra flesta tycker att den sög balle...

      Sämstalistan... Jo, men ska du inte ta och se alla tre så får vi se om du kanske gillar dem, hatar dem eller bara förbannar mig som ger dig ett sådant uppdrag? ;-)

      Radera
    4. Ja, självklart är det så. Har man sett det mesta man velat se kan man lika gärna göra listan och sen uppdatera den ifall det krävs.

      Lite kommentarer på dina kommentarer om mina kommentarer...

      Maggie - Nej, tyckte den blev för tråkig. Arnold var förvisso stabil i en något ovanlig roll för honom, men hade velat se en lite mer fartfylld film.
      Straight Outta Compton - Har inte lockat mig, men ska försöka ta mig en titt så småningom.

      World of Tomorrow - Hahaha, bara för att jag gillar Brooklyn betyder inte att jag inte kan gilla framtids-sci-fi :) Gillar oftast sci-fi (dock ej fantasy). Jag gillade inte inledningen som jag såg. Kvinnan som pratar med barnet, tonen, hennes sätt att prata gick mig på nerverna ;)

      Tangerine - Möjligtvis att jag hört titeln Tangerine under filmfestivalen, men har ingen koll på vad filmen handlar om eller så. Kan det handla om en transa?

      Komedier - Ja, det är sant att The Overnight inte är en utpräglad komedi, men jag klassar den fortfarande som en sådan och då hamnar den högt upp bland filmerna i genren från året.

      Scenerna - Ah ok, eftersom jag bara minns Bing Bong som ganska jobbig minns jag inte att jag skulle reagera på att att scenen skulle vara känslosam :)

      Årets besvikelser - Jo, det är sant, det skrev du (stora som små). Eftersom jag inte hade några förväntningar på Mad Max blev jag positivt överraskad. Håller dock med om att den inte var utan brister. Max hade en sekundär roll i det hela konstigt nog.

      Överskattade filmer - Jurrasic World gick ändå hem hos mig. Förväntade mig en dålig film och fick ganska god underhållning som var välgjord. Men det är klart, är man ett stort fan av originalet (som många är) så kan jag förstå om man inte gillar denna.

      Sämstalistan - Kanske jag gör, även om jag prioriterar att se några av de jag har kvar först :) Sen får vi se.

      Radera
    5. Ok, som kommentar på din kommentar på min kommentar på din kommentar kan jag säga att vi får enas om att vara oense om Inside out! Som filmen själv passar det in att vi har olika känslor om just den filmen! :-)

      Radera
  4. Där var du snabb ut ur startblocken! ;)

    Jag bockar av filmerna jag har på min ska-se-lista och så småningom kommer jag med min årslista. Men jag kan säga att redan nu så kommer åtminstone sex av dina topp-10 även komma med på min lista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag fick fart i rumpan när jag väl kom på att jag inte hade så många kvar som jag kände att jag måste se...

      Ok, sex av mina tio? Spännande! Vilka kan det vara? Ex Machina och Sicario tror jag mig veta om... Och så Room såklart... sen kanske Spotlight? Vad mer? Galne Max? Rymdoperan? Pixar? :-)

      Grattis till ny header förresten!

      Radera
  5. Du var snabb som en utter i år! Men känner du dig någorlunda klar är det klart du ska göra din lista (jag är nääääästan där).
    Om jag skulle ha gissat din lista helt random hade jag banne mig prickat in alla tio filmerna du valt men jag skulle nog ha trott på ett platsbyte mellan Mad Max och The Big Short.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ketchup-effektien för mig. När jag väl började tänka att jag snart var klar inför listan blev jag det illa kvickt. Kändes som att jag inte ville dra ut på det detta år.

      Bra random-gissat! Det är ju svårt att överraska allt för mycket efter att ha skrivit om filmerna på bloggen. Just Mad Max är den som fick svagast betyg i revyerna, men en av de filmer som kändes självklar för listan ändå på ett konstigt vis, dock inte allt för högt upp.

      Men om någon film skulle byta plats med The big short skulle det vara Room. Platserna 1-4 är givna, men jag behöver se om Spotlight för att avgöra om den ska byta plats med SW. Plats 5-7 också givna som nästa grupp, men deras inbördes ordning beror på dagsform.

      Radera
  6. Gedigen lista indeed. Har sett 9 av 10, gillar Baumbach så Mistress America kommer jag helt klart att ta mig an.

    Alltså det här med att så många talar sig varma om Vacation begriper jag verkligen inte. Och då kan jag ändå uppskatta torr humor... Urusel på mer eller mindre alla plan, ungefär lika usel som Point Break 2.0 faktiskt.

    World of Tomorrow ska jag kolla upp asap!

    Trevlig läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jonas.

      Om du gillar Baumbach är Mistress America given. Den är klart bättre än While we're young men inte lika bra som Frances Ha...

      Vacation? Inte rolig? Encroyable! Men vad menar du med torr humor? Brittisk torr humor? Stiff upper lip? Nej, detta är väl ändå inte torr humor? Det är blöt humor; fånig, oftast slag under bältet och alltid på och över gränsen till det som är pk. I love it. :-D

      World of tomorrow! Trevlig tittning. :)

      Radera
  7. Vars är middagsscenen från Sicario på din lista? Så bra! Vi har några överlapp vilket kanske var rätt väntat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Några överlapp var väl ändå väntat!

      Middagsscenen från Sicario var nervig och bra men inte en av de scener som stod ut för mig från filmåret. Det är de scener som "poppar upp" när jag skriver min lista som får vara med... :-)

      Radera