onsdag 1 november 2017

Top 10 films of 1970


Så där ja, nu har vi kommit till den sista topplistan för sjuttiotalet. Sista topplistan är för första året. Här har ni mina tio favoritfilmer från 1970.

Detta blir också sista året som jag garanterar fullproppade topplistor med tio filmer i vardera lista. För äldre år kommer det bli listor som täcker in så många jag har, det kan till och med bli topp-5, men inte färre än fem per lista. Så får det bli.

Det visade sig att jag hade sett en rejäl handfull filmer när jag listade mina "sedda filmer" från 1970. Faktum är att jag hade sett överraskande många filmer från just detta år. Till dem jag såg som ung har jag kompletterat med flera tittningar under de senaste veckorna.

Ahh, ungdomens nostalgi. Det fanns en bioklubb på högstadiet. Vi samlades i aulan och alla hjälptes åt att ställa fram pinnstolar. Sedan visades film med projektor inklusive pauser när den rökande läraren bytte rulle. Det var inte så vanligt att jag gillade filmerna på den tiden. Jag var kanske för ung eller så var filmerna för gamla. Många av dessa filmer skulle jag kanske uppskatta mer nu som vuxen? Vad vet jag, jag har inte sett om dem. Detta gäller filmer som Kelly's heroes, Little Big Man, A man called Horse och Soldier blue. Kommer ihåg flera av dem som groteska i första hand.

Den enda av filmerna jag såg som ung som jag valde att se om blev Robert Altmans MASH. Jag är ett stort fan av Altman och jag ville se hur jag uppfattar den idag. Jag gillade den! Du kommer kanske få se den i listan nedan!



Topp 10 från 1970




10. Le cercle rouge (Jean-Pierre Melville)

Klassisk heist-film som tuffar på i maklig takt. Stämningen och coolhet viktigare än handling och spänning. kan vara en film som vinner på omtitt.



9. El Topo (Alejandro Jodorowsky)

Otroligt flummigt och svårtytt. Första delen av filmen är den klart bättre och mycket av behållningen kommer från en skum stämning och vackra bilder. Jodorowsky är helt klart en intressant regissör.



8. Patton (Franklin J. Schaffner)

Stilren karaktärsstudie av General George Patton, med vasst skådespeleri från George C. Scott och Karl Malden. Men som militärhistoriskt dokument vad den något av en besvikelse .



7. Rio Lobo (Howard Hawks)

Skön stämning här också. En lite mer lättsam western med The Duke som aldrig gör en riktigt besviken. Howard Hawks känns lite ojämn som filmmakare.



6. The AristoCats (Wolfgang Reitherman)

En skön och lite flummigare Disney-film med en underbar scen där katterna spelar jazz. Everybody wants to be a cat!



5. The private life of Sherlock Holmes (Billy Wilder)

Intressant och välgjord film om Sherlocks privata liv "bakom kulisserna". En hel del mörker men också en fin liten kärlekshistoria som smyger sig in obemärkt.



4. Zabriskie Point (Michelangelo Antonioni)

Skum men effektiv film som hyllar individen och det fria sinnet. En film med starkt band till eran den är skapad i. Pink Floyds musik förgyller och slutscenens visuella och musikaliska orgasm är en höjdpunkt.



3. Two mules for Sister Sara (Don Siegel)


Underbar blandning av cool western och romantisk komedi med två skådespelare som matchar varandra i karisma och "gravitas"; Shirley MacLaine och Clint Eastwood.



2. Valerie and her week of wonders (Jaromil Jires)

En drömsk och fantasieggande fantasy-horror från Tjeckoslovakien. Vackra bilder och ett överskott av religiös symbolik krockar med folksagor och mardrömslika scenerier med vampyrer och ond bråd död.



1. MASH (Robert Altman)

Oerhört effektiv anti-krigsfilm trots att vi inte får se några krigsscener. Humor och satir förmedlar känslorna av förvirring, fragmentering och äckel över vad krig är. Sköna insatser av Elliot Gould och Donald Sutherland. Robert Altman levererar!




Bubblare:
- Five easy pieces (Bob Rafelson) - En tidig Jack Nicholson-film om en man som inte vågar möta sina relationsproblem. Filmen bränner till i slutet i och med mötet mellan mannen och hans gamla döende fader, men lite för lite och sent för en placering på listan.






Idag är fler bloggare i farten med att lista sina favoritfilmer från 1970. Kolla in vad de har hittat på!
Movies-Noir
Film & Media
Flmr

4 kommentarer:

  1. 9:an och 8:an tycker jag inte så mycket om. Har aldrig heller gillat Mash. 5:an hade jag med mest för att det är Wilder. Det är nog den av hans filmer som åldrats mest. 2,3,4 har jag inte sett men länge velat se. Genomgående kvalitetsval hur som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valerie är sannerligen lite annorlunda. Inte riktigt som El topo men i samma världsdel i alla fall... :-)

      Radera
  2. 10. Gillar andra Melville-filmer mer, men denna är också klart bra.
    9. Denna stängde jag av efter ett tag. Svårt för surrealism så inte min grej.
    8. Klart vass, en av årets bästa i mitt tycke och George C. Scott dominerar.
    7. Ej sett, men kanske blir en titt vid ett västerntema.
    6. Ej sett.
    5. Ej sett, smålockande p.g.a. favoriten Billy Wilder.
    4. Ej sett, lockar inte nämnvärt.
    3. Ej sett, men borde ta en titt då det trots allt är Clint och Siegel.
    2. Ej sett, men en film man kanske borde se, även om det nog inte är i min smak.
    1. Gillade den inte och blev ganska besviken. Då gillar jag Kelly's Heroes klart mer från året. Min typ av krigskomedi ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båda western-filmerna är dugliga. Du kan nog gilla dem. :-)

      Tänk på att det är Billy Wilder light... Är faktiskt lite undrande till varför han ens gjorde den filmen.

      Valerie är så annorlunda att den bara är ett måste.

      MASH ja... Visst är det en komedi, men dess värde ligger mer i satiren. Det är två helt olika filmer i mina ögon.

      Radera