onsdag 7 september 2016

Top 10 films of 1984




Jag började titta på film på allvar under första halvan av åttiotalet. 1984 är ett av de år som jag känner mest nostalgi runt. Och även om jag blev lockad av att se om alla filmerna jag beaktade inför denna lista så har jag inte sett de flesta av dem på över trettio år. Därför blir denna lista något av en nostalgilista. Jag försöker ta med de filmer jag tror håller än idag, men den avgörande faktorn för deras placeringar är ändock mina minnen av filmerna i nostalgins töcken.

1984 gick jag på gymnasiet och det var det året jag började hänga med Olof, Olof och de andra ungarna från stan. Vi festade mycket och ofta spenderades dagarna efter med trash food och video. En moviebox och en bunt videokassetter och bakfylledagen var räddad!

När jag kollade igenom vilka filmer jag har sett från året och valde ut de som skulle passa på en topplista fick jag ihop nästan 25 filmer. Quelle spectaculaire! Det blir en hel drös med hedersomnämnanden som du förstår.

Här är mina tio utvalda...




Topplistan för filmåret 1984






10. Gremlins (Joe Dante)


Det första jag tänker på om Gremlins är den underbara vintriga miljön från den lilla staden Kingston Falls. Det är den amerikanska småstadsidyllen i kubik. Dessutom var filmen lite nydanande för mig, ett kul grepp med de små monstren.





9. Once upon a time in America (Sergio Leone)


Sergio Leones gjorde inte bara spgettiwestern. Här är det ett gangsterepos från 1900-talet med skådisar som Robert De Niro, James Woods och Joe Pesci i huvudrollerna. Minns den som lång men maffig, en riktig storfilm.





8. Ghostbusters (Ivan Reitman)


En klassisk komedi med giganterna Bill Murray och Dan Akroyd i spetsen. Dessutom Sigourney Weaver, Rick Moranis och Harold Ramis. Allt regisserat av Ivan Reitman, Jasons pappa! Årets klart bästa renodlade komedi.





7. Romancing the stone (Robert Zemeckis)


Högst oklart om denna står sig än idag, men jag älskade filmen när det begav sig. Kathleen Turner och Michael Douglas är perfekta i huvudrollerna i denna actionromantikkomedi som kanske startades av Indiana Jones-filmerna och som på senare tid fått efterföljare likt The Mummy.





6. The little drummer girl (George Roy Hill)


Boken av john Le Carré är superb. Filmen når givetvis inte upp i bokens klass men såvitt jag kommer ihåg var den riktigt bra. Diane Keaton i huvudrollen är en favorit. Regisserad av mannen som gjorde Butch Cassidy and the Sundance Kid, The sting (Blåsningen) och Slap shot.





5. Paris, Texas (Wim Wenders)


Jag kan knappast påstå att jag var speciellt in-tunad på "finfilm" när jag var yngre. Inte nu heller för den delen kanske. Men Wim Wenders Paris, Texas var i alla fall en häftig filmupplevelse. Jag fascinerades av dess tempo och att den inte verkade handla om något, eller allt. Harry Dean Stanton är alltid bra!





4. Against all odds (Taylor Hackford)


Jag har en speciell plats i mitt hjärta för denna film. Rachel Ward och Jeff Bridges är perfekta i rollerna. James Woods är lagom slajmig i skurkrollen. Slutscenen är på min topplista av bästa filmslut!





3. Sixteen candles (John Hughes)


Var inte alla kära i Molly Ringwald på åttiotalet? Jag var det i alla fall. Eller var det kanske John Hughes jag var kär i? Sixteen candles är otroligt rolig. Jag ser den dock inte som en renodlad komedi. Ingen av John Hughes filmer är det. Far- och morföräldrarna, nördarna och de snygga folket. En av de första Brat Pack-filmerna med Ringwald och Anthony Michael Hall. Vi ser också John Cusack i en liten roll och såklart John Kapelos.





2. Amadeus (Milos Forman)


Formans regi är såklart bra. F Murray Abraham, Tom Hulce och Elizabeth Berridge är lysande i sina roller. Men det är ändå Mozarts musik som är stjärnan in denna biografi. Kanske min favoritbiografi alla kategorier? Underbar film.





1. The Terminator (James Cameron)


Såklart terminator måste ha förstaplatsen för mig. Arnold! Jag hyllade filmen under hela min uppväxt. Den står sig bra än idag. Jag såg den på bio för första gången för inte så länge sedan.


Ok, hur har vi det med hedersomnämningarna då? Jo låt mig lista dem i grupper

Komedier:

  • Top secret! - den med Val Kilmer och kossan som krossas mot marken.
  • Bachelor party - den med Tom Hanks och åsnan.
  • Beverly Hills cop - den med Eddie Murphy och hans sköna skratt.
  • Police Academy - den med Steve Guttenberg och killen som gör ljud.
  • Splash - den med Tom Hanks och Daryl Hannah. Och John Candy.

Actionstänkare/thriller:

  • Red dawn - den med Patrick Swayze, C. Thomas Howell, Lea Thompson, Charlie Sheen, Jennifer Grey och Harry Dean Stanton.
  • Indiana Jones and the Temple of Doom - det är ju trots allt Indy, även om det finns en jobbig unge med här.
  • Blood simple - helt ok debut av bröderna.
  • The Karate Kid - ikonisk, wax on, wax off.

Smalare film:

  • Korpen flyger - den med tungur knifur.
  • Nausicaä från Vindarnas dal - Hayao Miyazaki är alltid bra.
  • Birdy - den med Nic Cage och Matthew Modine om en kille som vill bli en fågel.
  • 2010 - uppföljaren till 2001.
  • Stranger than paradise - Jim Jarmusch skumma film är fin.
  • Purple rain - semi-biografin av Prince.


Idag bloggas det vilt bland filmspanarna om favoritfilmer från 1984. Hoppa över och se vad de övriga tycker vetja:
Fiffis filmtajm
Jojjenito
Movies-Noir
Filmitch
Rörliga bilder och tryckta ord
Flmr
Film & media
Absurd Cinema
Filmfrommen




18 kommentarer:

  1. Gissade att Terminator skulle komma först. Briljant film, håller med. Kanske borde tagit med den ändå... Sen hade jag känslan av att du skulle ha med Karate Kid. Vet inte varför, men där hade jag fel. 6:an, jo, otroligt bra bok. Kanske därför det är svårt att se filmen. Men den var väl ok. 4:an har jag nog inte sett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så kul men svårt att skriva ihop denna lista på grund av att jag inte sett de flesta filmerna sen åttiotalet...

      Karate Kid var aldrig en sådan där riktig favoritfilm för mig. The little drummer girl har jag med mest för bokens skulle, har också för mig att filmen inte kom upp i samma nivå.

      Against all odds är ljuvlig. Är också en remake på den gamla klassiska film noiren Out of the past.

      Radera
  2. Hrm två överlapp. Nåväl jag körde också mycket på nostalgi de filmer som inte "kom med" var sådana jag sett om på senare tid och de visade sig inte hålla måttet. hade jag sett om alla filmer på min lista hade det nog kanske blivit svårt att skrapa ihop tio stycken. Svagt år får se om resten av tidiga 80-talet är lika skralt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är tämligen säker på att för mig är -84 det starkaste av åren vi har kvar ner till 1980...

      Jag känner igen den där risken att se om en favorit och inse att filmen suger. Tex 48 hrs. (1982) ångrar jag att jag såg om. Även Snuten i Hollywood (1984) tappade mycket när jag såg om den...

      Radera
  3. Bra definition på 80-talet vs nostalgi! Det är ju lite så man får förhålla sig inför dessa tidiga år som nu ska börja rullas upp.

    Romancing the Stone! Damn! Har den som bubblare..men kanske den är listvärdig ändå!? Den ÄR ju rätt mysig i all sin dumhet. :-)

    Spökjägarna måste ju vara med såklart (men det är ju Ivan Reitman som regisserat denna rulle...dock författade ju Ramis ihop med Murray)

    Och Terminatorn är ju givet en av 80-talets oförglömliga ikoner! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Argh. Såklart! tack för rättningen på regissören där. Såklart det är Ivan Reitman. uppdaterar genast i min text. Vet inte varför jag tänkte fel där...

      Terminator var under en lång tid på min topplista över favoritfilmer så att den skulle få förstaplatsen kändes inte mer än rätt.

      Radera
  4. Ja, jag är också inne på att '84 var ett väldigt starkt år och det tror jag många andra anser också. Har hört det ofta.

    Kul att se Paris, Texas på din lista.

    Romancing the Stone såg för ett tag sen. En charmig rulle som blev bubblare hos mig.

    The Little Drummer Girl hade jag inte ens hört talas om förrän nån nämnde den på en lunch för ett tag sen.

    Hmm, Rachel Ward... hon hade härliga skådespelartalanger. Minns henne från Törnfåglarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo svårt att sia om hur bra filmåret egentligen är. det är ett starkt nostalgiår i vilket fall.

      Paris, Texas - ditto. Jag är så himla sugen på att se om den någon gång. Samma sak med Den lilla trumslagarflickan, men den är jag rädd för att bli grymt besviken på om jag ser den med färska ögon.

      Rachel Ward tittar jag dock gärna på, oavsett ögon... :-)

      Radera
  5. Vet du vad... Det där hade jag ingen aning om. Out of the Past är inte min favvo-Noir, men absolut en bra och intressant film. Ska se den där remaken då. Nu är den högt uppe på min "måste titta-lista". :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh, hoppas att du gillar den då... God titt önskar jag dig. :)

      Radera
  6. 10. Ok underhållning, men såg den aldrig när jag var liten (=mindre nostalgi).
    9. Toppfilm som nog växer med åren.
    8. Aldrig varit en favorit, men vissa saker är bra.
    7. Kul att se på listan. Rolig film som jag blir sugen på att se om.
    6. Ej sett, kanske tar en titt. Diane Keaton är ingen favorit, men funkar.
    5. En klassfilm som borde vara på alla listor från året.
    4. Ganska bra neo-noir som jag säkert kommer se om framöver.
    3. Behöver (och ska) se om. Ingen favorit när den sågs, men minns inget från den. Brukar annars gilla Hughes.
    2. Klassfilm som återfinns längre ner på min lista, men ett svagare år (med färre favoriter) hade den varit uppe i topp.
    1. Ah, Arnold är aldrig fel att se i topp. Denna och Snuten slåss om förstaplatsen hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, vi fick fyra överlapp.

      Jag är mycket osäker på The little drummer girl. Kan dock rekommendera boken skarpt! :-)

      John Hughes är alltid bra... Damn vad bra han var! :)

      Radera
  7. Jag var inte kär i Molly Ringwald på 80-talet. Förstod aldrig riktigt hennes storhet men det kanske beror på att jag är....tjej? :)

    Intressant att se att du håller Amadeus så högt. Bra film, helt klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade såklart kunnat vara kär i Molly du också, trots att du är tjej! Om du hade gillat det vill säga.

      Amadeus högt ja, kanske för högt? Desto mer man läser listor och funderar på filmerna från året desto osäkrare blir jag på min egen lista. Mina fyra i toppen var de som jag älskade mest när det begav sig i alla fall. Både The terminator och Aginst all odds har jag sett om relativt nyligen och de hade överlevt tiden vilket var skönt....

      Radera
  8. Amadeus var ju också fin men jag mindes den inte som lika bra som du. Kul med Terminator-topp! Romancing the Stone var nära min lista, har dock inte sett den sedan det begav sig och undrar hur väl den hållt.

    Ah, jag måste titta på Once upon a time in America, jag gillar ju maffiga gangsterepos :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av alla filmer på min lista var det bara The Twerminator och Against all odds som jag sett om under de senaste tio åren så flera på listan är i riskzonen att inte klarat tidens tand. Jag såg tex om en given topp 10, Snuten i Hollywood, och även om den var lite småkul ramlade den ur listan på grund av omtitten... :-)

      Radera
  9. Bakfylledagar på gymnasiet?! Du var hard core redan då... Applåderar förstås dina topp två! Romancing the Stone... Har jag ens sett den? Oklart... Jag såg nog för få filmer under själva 80-talet för att ha någon ordentlig soft spot för vare sig Molly eller John Hughes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, hard core vet jag inte men en hel del film blev det i alla fall!

      Låter som att du får embraca din inre tonåring och ta dig an ett John Hughes och Brat Pack marathon! :-)

      Radera