torsdag 10 maj 2012

Top 10 films of 2003


Utmaningen med att göra topp-listor för år som ligger en bit bak i historien är att eftersom jag såg filmerna för så länge sedan är det minnesbilden av dem som jämförs. Jag har nyss sett om den underfundiga men långsamma dramakomedin Schultze gets the blues. Och även om den fortfarande var mycket bra innebär denna omtitt att den nu hamnat längre ner på listan än om jag bara gått på min snart nio år gamla minnesbild av filmen. Vem vet hur många av dessa filmer som skulle falla, eller stiga, på listan efter en omtitt? Topp 3 är i alla fall filmer som jag kände extra starkt för då jag såg dem. Det är trots allt en lista med mina personliga favoriter. Årets tema är svårt att finna, men flera av independent-filmerna behandlar det alltid så aktuella ämnet "söka efter sin identitet".

Uppdatering nionde augusti 2015:
Smala Sussie tar sig in som bubblare. Schultze flyttas ner från 7:a till 9:a.


10. Bad Santa (Zwigoff)



Bad santa är en av två renodlade komedier på årets lista. Jag tycker att humorn i denna film är helt underbar. Billy Bob Thornton's försupne tomte sätter alla Tim Allen's barntillåtna familjefilms-tomtar i perspektiv. Jag gillade också Lauren Graham som passade bra i denna komedi.



9. Schulze gets the blues (Schorr)

Vinnaren från 2003 års Stockholms Internationella Filmfestival. Jag älskade filmen när jag såg den då, men vid en omtitt blev betyget snäppet lägre. Den är en stillsam humoristisk road movie om en tjock tysk som med sitt dragspel ger sig ut i världen för att finns sitt hjärtas musik. Kul? Javisst!



8. The lord of the rings: The return of the king (Jackson)

The return of the king måste vara en av de mest svårplacerade filmerna på en lista som denna. Givetvis är det den mest emotsedda filmen på hela listan. Om jag bara fått se en enda film från detta år hade det varit denna. Men bland alla sagolika scener finns det tafflig dialog, sega partier, allt för många slut och en grön gegga istället för de dödas armé. Besvikelsen och känslan av missed opportunity väger över och denna film får nöja sig med plats nio.



7. Pirates of the Caribbean: the curse of the black pearl (Verbinski)

Det är svårt att klå denna film inom grenen "ren och skär underhållning". Kiera och Orlando är vackra att se på, och när denna film kom ut var Johnny Depp's galna Captain Jack både kul och fräsch. Att han sedan skulle fortsätta spela pajas om och om igen i ett decennium kan väl inte förmörka denna film?



6. Old school (Phillips)

Frank the Tank! Will Ferrell, Luke Wilson och Vince Vaughn är perfekta i denna mycket roliga komedi. Lite slag-under-bältet-humor skadar aldrig. En film som man kan se om och om igen. Är väl regissören Todd Phillips bästa film?



5. Oldboy (Park)

Våldschocken från sydkoreanska Chan-wook Park. Detta är också en svårplacerad film. Den bygger på en mycket cool filmidé och den har ett mästerligt manuskript. Jag gillade filmen skarpt, men jag kan väl inte säga att jag njöt av den direkt.



4. Kill Bill, vol 1 (Tarantino)

Quentin Tarantinos våldsorgie följer Oldboy. Mycket blod blir det. På något sätt känner jag mig helt trygg i Quentins händer. Karaktärerna och dialogen är så skön att jag nästan inte bryr mig om handlingen. Därför kan denna film komma så högt, trots att det är del ett av två.



3. The shape of things (LaBute)

En pärla från filmfesten. Jag såg den med Plymen och Josqen. När vi efter filmen satt på t-banan och snackade om den upptäckte jag något märkligt. Vi hade alla tre helt olika uppfattningar om filmen. Josqen hatade filmen, Plymen tyckte att den var ok, och jag älskade den! Det lustiga var att runt oss satt flera andra gäng och hade liknande diskussioner där några älskade filmen, medan andra hatade den. Rachel Weisz briljerar i huvudrollen som Evelyn, kvinnan som uppenbarligen delar publiken i minst två halvor.



2. The station agent (McCarthy)

Ytterligare en film från årets filmfest. Denna lågmälda American independent satte regissör Thomas McCarthy på filmkartan för mig. Detta är en dramakomedi av allra bästa sort. De tre skådespelarna Peter Dinklage, Patricia Clarkson och Bobby Cannavale är alla otroligt bra och de har en grym personkemi. Filmen har allt det som jag söker i en film i denna genre; skådespelarinsatserna, dialogen, humorn och svärtan.



1. Lost in translation (Coppola)

Årets etta har jag bara sett en enda gång så denna måste ses om vid tillfälle. Sofia Coppola har tillsammans med Bill Murray och Scarlett Johansson gjort ett mästerverk. Stämningen i filmen är magisk. I övrigt kan mycket av de som jag skriver ovan repeteras här; skådespelarprestationerna, dialogen, humorn och svärtan! Slutscenen med viskningen är filmiskt guld.


Årets hedersomnämnanden gäller filmer som jag gillar mycket men som inte slog sig in på tio-i topp:
The Matrix reloaded
Hollywood homicide
Hope Springs
American Pie 3: American wedding


Som vanligt uppmanar jag alla läsare av denna blogg att komma med egna förslag på filmer från 2003 som måste ses. Skriv av er i kommentarsfältet! Vilka var de fem bästa filmerna från 2003 enligt er? Följande filmer vet jag redan att jag borde se:
Big fish
The school of rock
Intolerable cruelty
Elephant
All the real girls


2003 års största besvikelse: Terminator 3: Rise of the machines
Jag blev besviken över Sean Connery's The league of extraordinary gentlemen. Jag blev väldigt besviken över Robert Rodriguez's Once upon a time in Mexico. Men inget går upp emot besvikelsen över Arnold's Terminator 3: The rise of the machines. Dels är filmen kass helt enkelt. Men framför allt höll de på att pajja en schysste franchise. "Gör om, gör rätt" skrek jag nästan ut i min förtvivlan. Till att börja med skulle de givetvis låtit Arnold spela en ond terminator igen...


2003 års sämsta film: Te doy mis ojos
När jag går på Filmfestivalens överraskningsfilmer förväntar jag mig en underhållande film. Ja, jag förväntar mig faktiskt ett publikfriande val av film. Detta år löpte en av de programansvariga amok och prackade på oss ett spanskt superdeprimerande och politiskt korrekt drama om en man som misshandlar sin hustru. Yada yada yada. Mina kompisar Frans och Anders tyckte den var jättebra, "stark". Jag kokade av ilska över lurendrejeriet.

Uppdatering:
På lördag den åttonde augusti 2015 kommer flera andra filmspanare blogga om sina topplistor från filmåret 2003. Släng gärna ett getöga på deras listor också vetja.
Fiffis Filmtajm
Jojjenito
Filmitch
Rörliga bilder och tryckta ord
Movies-Noir
Spel och film
Flmr



28 kommentarer:

  1. Fiffi har skickat in sin första kommentar via mail. Det går också bra.

    "Filmen på din tredjeplats skulle hamna på min topp-10 av världens mest menlösa filmer. ;)

    Vad gäller mina favoriter från 2003 så finns det några som du inte har med på listan: Ett hus av sand och dimma, Galen i kärlek, Love actually och givetvis Polanskis Pianisten. /Fiffi"

    SvaraRadera
  2. Fiffi: kul kommentar om The shape of things. Du skulle kunnat platsa i vår diskussion om filmen där på t-banan, med din fjärde variant av åsikt: menlös.

    SvaraRadera
  3. Shape of things har jag inte sett men dina två filmer i toppen är toppen ;)
    Big Fish och Elephant MÅSTE du se basta. Underbar: Big Fish Feel bad:Elephant en härlig kombination.
    Övriga filmer på lista är helt ok samt ganska bra. De skulle ha slutat med Pirates of Cribbean efter första filmen. De övriga är bedrövliga och "smittar" av sig på den fina första filmen :(

    SvaraRadera
  4. filmitch: bra att du pushar för Big fish och Elephant. Man behöver en spark i baken ibland.

    Du kanske skulle pröva The shape of things? Desto mindre du vet om filmen, desto bättre. Den skapar starka reaktioner i alla fall. Du såg ju Fiffis inlägg.

    SvaraRadera
  5. Jag instämmer i pushandet av Big Fish. Elephant tyckte jag inte lika mycket om, men det är utan tvekan en stark film (väldigt feel bad dessutom).

    Lost in Translation och The Station Agent hade hamnat på min lista också. Kanske även Kill Bill (föredrar tvåan dock).

    Annars slår jag ett slag för Värmlands Lock Stock: Smala Sussie! I jämn kamp med LIT bästa film -03 för mig.

    SvaraRadera
  6. Och jag håller emot på Big Fish, gillade inte den alls. Efter Planet... blev den sista spiken i Burton-kistan.

    Även denna lista har många filmer jag inte sett. Är inte "söka efter sin identitet" något av ett grundkrav för att det ska kallas för en independent-film öht? ;)

    Att Matrix:Reloaded och Am.Pie 3 skulle kunna vara värda hedersomnämnanden finns inte på kartan. Håller däremot med om The League och T3 som årets besvikelser.

    Oldboy och Pirates skulle nog hamna högre upp på en egen lista. Jag håller med Pladd om Smala Sussie och slänger också in Mystic River, Finding Nemo, X-Men 2 (bättre än ettan!), Dogville, Good Bye Lenin och Haute Tension. Har du Sett American Splendour? Jag gillade den inte, men tror det skulle kunna vara något för dig.

    SvaraRadera
  7. Adde: Smala Sussie har jag hört mycket bra om. Den åker upp på att se-listan, även om jag tyckte att Lock stock är tråkig och mycket överskattad.

    SvaraRadera
  8. Sofia: Tack för reality checken på Big fish, nu kan jag se den med oklara förväntningar!

    American pie 3 är ju för härlig. Ettan är den som man "ska" gilla, men jag tro banne mig att jag gillar 3:an mer. Men detta år fanns det andra komedier som slog ut den. Det är som med Ett päron till farsa-filmerna. Ettan är den ikoniska 80-talsfilmen men 3:an och 4:an är klart bätttre.

    Jag har sett alla du nämner utom Smala Sussie och Haute tension. Ganska bra filmer. Mystic river förstördes av Sean Penn, men Tim Robbins är lysande, Finding Nemo bra men inte super, X-Men 2 har jag revyat här på bloggen, Good bye Lenin är en kul idé, men inte tillräckligt för en långfilm och American Splendor har en av mina antifavoriter i huvudrollen och jag såg den i en svinvarm Skandia på filmfesten. Satt och led mest hela tiden. Törstig.

    SvaraRadera
  9. Sofia: har faktiskt inte sett Dogville heller.

    SvaraRadera
  10. Saknar Love Actually, som är en av mina favorit rom-coms någonsin. Bara inlednings- och avslutningsscenen är en klassiker. För att inte tala om skylt-scenen. Du vet vilken den är om du sett den.
    Håller förstås med om att ta med LOTR-filmen, för att inte tala om Lost in Translation, som råkar inneha min nummer-ett-plats över huvud taget.

    I min egen lista skulle jag också inkludera The Return, en rysk, melaniolisk historia. Väldigt snygg och stämningsfull med bra barnskådespeleri.

    SvaraRadera
  11. Jessica: Ligger Lost in translation nr 1 på All time topp 100? Oj.

    I have actually seen Love actually, and I actually don't love Love actually.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar inte Love Actually? Det där får vi tala mer om... Fiffi är uppenbarligen på min sida. Två mot en! Har för mig att även Joel gillar den. Du kan ligga risigt till.

      Radera
    2. Njae två mot två. Den är knappt ok. Såg den en gång och det räckte mer än väl. Stå på dig Henke ;)

      Radera
    3. Yay, jag som trodde att jag var ensam gällande Love actually... :-)

      Radera
  12. American Pie 3 bättre än ettan? I don't think so! Tycker dock att Pie 2 är bättre än ettan, men trean är ju lätt sämst. Den nya är också bättre än Pie 3. ;)

    Skön lista med variation! Har sett en hel del av filmerna, men den jag inte sett än som jag vill är Lost in Translation. Passar på att posta min lista då jag inte har någonting annat för mig...:

    1. Memories of Murder
    2. 21 Grams
    3. Om jag vänder mig om
    4. Ondskan
    5. Mystic River
    6. School of Rock
    7. Oldboy
    8. Bruce Almighty
    9. Station Agent
    10. Good Bye, Lenin!

    SvaraRadera
  13. Svart-Noir: Du är den första som skrivit en egen topp 10 i kommentarerna. Bra jobbat. Och vilken lista sen. Jag har bara sett 5, 7, 9 och 10. Kul ändå med variation.

    SvaraRadera
  14. Nu när jag gjort min egen lista såg jag att din etta som jag var så säker på inte hamnade på listplats - förklaringen är att många filmer bör ses om då minnet ibland är lite grumligt. Men dessa listor är förändliga och inte skrivna i sten - omflyttningar sker hela tiden - när man har tid till detta. Har inte sett The Shape of things - än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev litet överraskad av att du inte hittade en plats för Lost in translation. Menar du att du sett om den och att den inte höll måttet? Jag har inte sett om den själv men tänker väl att det blir aktuellt någon gång snart.

      Nu för tiden har jag sett Big Fish, och skrivit om den. Jag gillade inte den filmen alls. Så olika det kan bli. Elephant kvar att se fortfarande.

      Radera
  15. Inte alltid vi är överens, men äntligen sitter den - LiT på förstaplatsen är helgjuten. Annars håller jag med om Bad Santa, Oldboy och Kill Bill: Vol. 1 som alla är bra eller mycket bra.

    Du ville ha fem filmer från 2003 du/man borde se (som du inte listat, så klart). Så här kommer de:

    Memories of Murder
    The Return/Återkomsten
    House of Sand and Fog
    Mystic River
    Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring

    Osäker på om du sett någon av dem (säkerligen Mystic River), men alla dessa är måsten i mina ögon. Fyror till starka fyror.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sett Mystic River. Helt ok thriller. Inte sett de övriga fyra. Tackar för tipsen. Måsten i andras ögon blir tips på den långa listan "ska kanske ses någon gång" hos andra! Det är som vanligt alltså! :-)

      Radera
  16. Läser min inmejlade kommentar från 2012 här ovan och fick småpanik, men sen inser jag att jag tagit fel på år angående Pianisten. Den är ju från 2002. Puuuuh!

    Schulze gets the blues var en charmig liten film, den hade aldrig blivit sedd utan din hjälp på traven.

    Annars har vi två överlapp vilket kanske är ungefär som brukligt? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, du gillar Pianisten. Då får du chansen nästa gång vi kör topplista över ett filmår då vi kör 2002.

      Schulze var en sådan där film som blev extra stark i filmfestivalsmiljön. En skön film som med rätt sinnesstämning kan spraka som ett nyårsfyrverkeri. Min kompis Johan S valde filmen och jag gick dig helt blank. Filmen vann också bronshästen för bästa film det året om jag inte helt missminner mig.

      Sedan när jag såg om den i samband med att du fått filmen hade jag alldeles för höga förväntningar på filmen.

      Radera
  17. Tre överlapp är inte fy skam med tanke på hur pass mycket vi skiljer oss åt i de andra filmerna. Och jag får väl vara nöjd med att konstatera att jag har med alla mina alternativ på lista eller som bubblare. Konsekvens FTW :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tre överlapp är inte fy skam! LOL, varför vill vi så gärna se många filmer i överlapp mellan våra listor, inte bara du och jag, det verkar som att de flesta kollar det mellan sina respektive listor. Trygghet?

      Aha, tog mig några sekunder att förstå vad du menade. Du jämför din nyskrivna lista med den lista av filmer du gillade enligt din kommentar ovan i denna tråd... Konsekvens! Självinsikt! :-)

      Radera
    2. Trygghet eller glädjen i att hitta någon mer som gillar det man själv gillar :)

      Radera
    3. Glädje och trygghet låter inte så illa. Vi kör på det! :-)

      Radera
  18. Jag bara måste se Station Agent som verkar finnas på alla listor utom min ... :-)

    SvaraRadera